Monica Paşca iubeşte pământul, iubeşte natura şi până la urmă şi-a găsit menirea în munca de la câmp. După 16 ani de comerţ, timp în care a deţinut un magazin de produse alimentare, s-a gândit să se reprofileze şi să îşi valorifice terenul pe care îl deţine.
În 2011, a investit 2.600 de lei în butaşi, plantând 20 de ari de coacăz. A aplicat şi pentru fonduri nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), extinzându-se până la 40 de ari, iar apoi la 1,5 hectare de coacăz. A investit apoi şi în culturi de zmeur, aronia, mur, smochin, cais, cireş, prun. Monica Paşca transformă recolta de mii de tone de fructe în dulceţuri şi siropuri, aduncându-le în Sipetul cu Bunătăţi, numele sub care acestea sunt descoperite de cei care preferă bunătăţi făcute în casă, ca la bunica în cămară. A fost o continuare firească pentru a-şi asigura traiul în perioada iernii, când se încheie sezonul fructelor.

Plantaţie de coacăze Foto: Arhiva personală
A investit în utilaje (coasă, motocultor), în terenuri şi a amenajat şi un laborator de procesare a fructelor, lucruri care au costat-o mii de euro. „Asta am simţit că trebuie să fac, mie îmi place”, spune întreprinzătoarea. Acum are şi pepinieră de material roditor pentru cei care doresc să îşi dezvolte propria grădină.
Munca în familie
Munca nu e uşoară, dar cu ajutorul mamei şi al surorilor a reuşit să pună afacerea pe picioare, fiind acum un adevărat producător și procesator de fructe din Țara Beiuşului. Întreţinerea culturii de coacăze înseamnă multă atenţie şi grijă. Presupune două tratamente înainte de cules şi două după cules, înseamnă cosit de cinci ori sau de câte ori este necesar, iar apoi vine culesul fructelor, lucru deloc uşor, mai ales când nu găseşti oameni care să te ajute. Îşi doreşte ca majoritatea fructelor pe care le foloseşte la dulceţuri să fie făcute de ea, din producţia proprie.
Primăvara începe cu dulceţurile din flori şi continuă apoi cu dulceţurile din fructe. Face dulceţuri şi sucuri artizanale, exclusiv de mână, în serie mică. Printre specialităţile Monicăi se numără dulceaţa din flori de salcâm, din flori de soc, cea din flori de iasomie, flori de caprifoi sau sirop de coacăze. Îi place să surprindă şi prin tot felul de combinaţii, cum ar fi dulceaţa de pere cu mac, dar face dulceață şi din banane cu ciocolată. Orice variantă ar pregăti, se străduieşte ca totul să fie cât mai sănătos şi mai curat, un avantaj fiind faptul că produsele sale au un conţinut scăzut de zahăr, între 5 și 20%, ori cu zahăr de mesteacăn. Nu au aditivi alimentari, nici conservanţi sau coloranţi. O bună parte au Certificat montan, ceea ce înseamnă că materia primă provine din zone nepoluate, curate.
Nu lipsesc din cămara Monicăi nici dulceţurile din trandafiri, păpădie, smochine, cireşe, mure, zmeură sau afine. Cultivă şi un arbust crescut destul de rar în Bihor, aronia. Fructele de aronia sunt cunoscute, spune ea, pentru stimularea sistemului imunitar, sunt bogate în antioxidanţi şi utile în ameliorarea răcelii.
Mulţi au întâlnit-o pe Monica Paşca la târguri sau în pieţele volante, nu doar online. A fost prezentă la Roşia, la Târgul de bunătăţi „Straiţă plină”, la „Gusturi şi Tradiţii de Bihor” în Parcul Muzeului Ţării Crişurilor, la Festivalul „D’ale Porcului”, la târgurile din Cetatea Oradea, la Târgul de la Biharia sau la Târgul Produselor Bihorene din Piaţa Unirii. Cel mai mult se bucură atunci când cineva îşi ia un borcan de dulceaţă, după care revine şi mai cumpără alte cinci, feedback-ul fiind foarte important pentru ea. Are clienți fideli nu doar din Bihor şi din ţară, dar şi din Italia, Polonia sau Belgia. „Am avut clienți de pe toate continentele”, spune Monica.
După vreme şi mâna de lucru
În ultimii doi ani, lucrurile s-au mai schimbat puțin în materie de culturi. A scos un hectar de coacăz și plantează în loc nuc negru. A păstrat doar jumătate de hectar de coacăz, pentru că, din păcate nu are mână de lucru. De asemenea, a desfiinţat cultura de zmeur. Restul culturilor au rămas la fel. Se bucură că de puţin timp a semnat un contract cu un lanț de supermarketuri și magazine de proximitate, pentru a-şi putea plasa produsele în cinci magazine din Bihor.
„Mă străduiesc să fac față provocărilor cu care mă confrunt. Muncind singură, a devenit o adevărată provocare să produc fructe, să le procesez și să vând produsul finit”, spune Monica Paşca.
Marea provocare i-o pune în faţă vremea. Pentru că anul acesta, „tot ce a fost înflorit, a înghețat”, pentru a face faţă nu are altă alternativă decât să cumpere fructe. Dar nu se lasă, pentru că iubeşte ceea ce face, este dedicată proiectului în care a investit atâţia bani şi atâta muncă, iar satisfacţia vine în final de la oamenii care apreciază ceea ce ea produce.

Monica Paşca la târgul din Cetatea Biharia
Citiți principiile noastre de moderare aici!