BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Sipetul cu bunătăţi al Monicăi Paşca. „Mă străduiesc să fac față provocărilor cu care mă confrunt”

Sipetul cu bunătăţi al Monicăi Paşca. „Mă străduiesc să fac față provocărilor cu care mă confrunt”

De Camelia Buşu
la 26 April 2025 15:00 Reactualizat la: 24 April 2025 14:29

Sipetul cu bunătăţi al Monicăi Paşca. „Mă străduiesc să fac față provocărilor cu care mă confrunt”

26 April 2025 15:00 Reactualizat la: 24 April 2025 14:29
Monica Paşca, din Sălişte de Beiuş, promovează materia primă provenită din zone nepoluate, curate.
Scris de Camelia Buşu - Monica Paşca, din Sălişte de Beiuş, promovează materia primă provenită din zone nepoluate, curate.

Trimite articolul

X

Monica Paşca iubeşte pământul, iubeşte natura şi până la urmă şi-a găsit menirea în munca de la câmp. După 16 ani de comerţ, timp în care a deţinut un magazin de produse alimentare, s-a gândit să se reprofileze şi să îşi valorifice terenul pe care îl deţine.

În 2011, a investit 2.600 de lei în butaşi, plantând 20 de ari de coacăz. A aplicat şi pentru fonduri nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), extinzându-se până la 40 de ari, iar apoi la 1,5 hectare de coacăz. A investit apoi şi în culturi de zmeur, aronia, mur, smochin, cais, cireş, prun. Monica Paşca transformă recolta de mii de tone de fructe în dulceţuri şi siropuri, aduncându-le în Sipetul cu Bunătăţi, numele sub care acestea sunt descoperite de cei care preferă bunătăţi făcute în casă, ca la bunica în cămară. A fost o continuare firească pentru a-şi asigura traiul în perioada iernii, când se încheie sezonul fructelor.

Plantaţie de coacăze Foto: Arhiva personală

A investit în utilaje (coasă, motocultor), în terenuri şi a amenajat şi un laborator de procesare a fructelor, lucruri care au costat-o mii de euro. „Asta am simţit că trebuie să fac, mie îmi place”, spune întreprinzătoarea. Acum are şi pepinieră de material roditor pentru cei care doresc să îşi dezvolte propria grădină.

Munca în familie

Munca nu e uşoară, dar cu ajutorul mamei şi al surorilor a reuşit să pună afacerea pe picioare, fiind acum un adevărat producător și procesator de fructe din Țara Beiuşului. Întreţinerea culturii de coacăze înseamnă multă atenţie şi grijă. Presupune două tratamente înainte de cules şi două după cules, înseamnă cosit de cinci ori sau de câte ori este necesar, iar apoi vine culesul fructelor, lucru deloc uşor, mai ales când nu găseşti oameni care să te ajute. Îşi doreşte ca majoritatea fructelor pe care le foloseşte la dulceţuri să fie făcute de ea, din producţia proprie.

Primăvara începe cu dulceţurile din flori şi continuă apoi cu dulceţurile din fructe. Face dulceţuri şi sucuri artizanale, exclusiv de mână, în serie mică. Printre specialităţile Monicăi se numără dulceaţa din flori de salcâm, din flori de soc, cea din flori de iasomie, flori de caprifoi sau sirop de coacăze. Îi place să surprindă şi prin tot felul de combinaţii, cum ar fi dulceaţa de pere cu mac, dar face dulceață şi din banane cu ciocolată. Orice variantă ar pregăti, se străduieşte ca totul să fie cât mai sănătos şi mai curat, un avantaj fiind faptul că produsele sale au un conţinut scăzut de zahăr, între 5 și 20%, ori cu zahăr de mesteacăn. Nu au aditivi alimentari, nici conservanţi sau coloranţi. O bună parte au Certificat montan, ceea ce înseamnă că materia primă provine din zone nepoluate, curate.

Nu lipsesc din cămara Monicăi nici dulceţurile din trandafiri, păpădie, smochine, cireşe, mure, zmeură sau afine. Cultivă şi un arbust crescut destul de rar în Bihor, aronia. Fructele de aronia sunt cunoscute, spune ea, pentru stimularea sistemului imunitar, sunt bogate în antioxidanţi şi utile în ameliorarea răcelii.

Mulţi au întâlnit-o pe Monica Paşca la târguri sau în pieţele volante, nu doar online. A fost prezentă la Roşia, la Târgul de bunătăţi „Straiţă plină”, la „Gusturi şi Tradiţii de Bihor” în Parcul Muzeului Ţării Crişurilor, la Festivalul „D’ale Porcului”, la târgurile din Cetatea Oradea, la Târgul de la Biharia sau la Târgul Produselor Bihorene din Piaţa Unirii. Cel mai mult se bucură atunci când cineva îşi ia un borcan de dulceaţă, după care revine şi mai cumpără alte cinci, feedback-ul fiind foarte important pentru ea. Are clienți fideli nu doar din Bihor şi din ţară, dar şi din Italia, Polonia sau Belgia. „Am avut clienți de pe toate continentele”, spune Monica.

După vreme şi mâna de lucru

În ultimii doi ani, lucrurile s-au mai schimbat puțin în materie de culturi. A scos un hectar de coacăz și plantează în loc nuc negru. A păstrat doar jumătate de hectar de coacăz, pentru că, din păcate nu are mână de lucru. De asemenea, a desfiinţat cultura de zmeur. Restul culturilor au rămas la fel. Se bucură că de puţin timp a semnat un contract cu un lanț de supermarketuri și magazine de proximitate, pentru a-şi putea plasa produsele în cinci magazine din Bihor.

„Mă străduiesc să fac față provocărilor cu care mă confrunt. Muncind singură, a devenit o adevărată provocare să produc fructe, să le procesez și să vând produsul finit”, spune Monica Paşca.

Marea provocare i-o pune în faţă vremea. Pentru că anul acesta, „tot ce a fost înflorit, a înghețat”, pentru a face faţă nu are altă alternativă decât să cumpere fructe. Dar nu se lasă, pentru că iubeşte ceea ce face, este dedicată proiectului în care a investit atâţia bani şi atâta muncă, iar satisfacţia vine în final de la oamenii care apreciază ceea ce ea produce.

Monica Paşca la târgul din Cetatea Biharia

Trimite articolul

X
Taguri:
aronia ,
bihor ,
certificat montan ,
cocaze zmeura ,
fonduri nerambursabile ,
fructe ,
investitii ,
monica pasca ,
PNDR ,
productie ,
produse locale ,
Saliste de Beius ,
sipetul cu bunatati
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    CJ Bihor a actualizat proiectul parcului fotovoltaic de la Aeroportul Oradea
    Consiliul Județean Bihor a adoptat, în ședința din 29 mai, hotărârea prin care modifică și completează Hotărârea nr. 201/2024.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Exproprieri aprobate pentru dezvoltarea drumurilor județene Oradea – Copăcel și Beiuș – Stâna de Vale
    Consiliul Județean Bihor a adoptat, în 29 mai, două hotărâri privind dezvoltarea infrastructurii rutiere județene, aprobând exproprierea unor terenuri private și publice pentru realizarea unor lucrări de utilitate publică menite să îmbunătățească conectivitatea în zona metropolitană Oradea și în sudul județului.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Ziua Copiilor, ateliere și expoziții. Vezi evenimentele weekendului în Oradea
    Bihon.ro îți prezintă evenimentele care se vor desfășura în perioada 30 mai - 1 iunie.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    Bihon Decese

    Decese

    Angajari BIHON

    Golde Oradea angajează!

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    O femeie din Suplacu de Barcău a fost înjunghiată de concubinul său. Bărbatul a fost reținut pentru tentativă de omor
    O femeie din Suplacu de Barcău a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Oradea, în noaptea de miercuri spre joi, după ce ar fi fost înjunghiată de bărbatul împreună cu care locuia.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.