Întrucât avea picioarele legate cu bandă adezivă iar pe trup nu s-au găsit urmele vreunei agresiuni, s-a impus ipoteza unei sinucideri. Îmbrăcămintea complet neagră a victimei a completat tabloul morbid.
Potrivit unor surse judiciare, tânărul avea o situaţie financiară stabilă, având o locuinţă proprie. Şi nu a avut în ultimul timp o iubită care să-i provoace o dezamăgire din dragoste. Problema sa majoră pare să fie însă faptul că de câţiva ani intrase într-un anturaj cu tendinţe Emo duse spre extrem.
Dealtfel, tânărul recunoştea că l-a marcat sinuciderea unui prieten apropiat, în urmă cu doi ani. Şi mai ales de-atunci, a început să aibă preocupări atipice, a început să înveţe limba suedeză (Scandinavia fiind recunoscută prin amploarea pe care l-a luat curentul «Emo»), şi a rămas ancorat în acelaşi anturaj cu al prietenului sinucis în 2010.
Să fii Emo e legal
Chiar după sinuciderea din 2010, anturajul Emo a intrat în atenţia poliţiştilor orădeni, nu însă pentru că ar fi ilegal ori necivilizat să fii Emo. Ci fiindcă anumite derapaje Emo se pot asocia cu instigarea la sinucidere. Ori articolul 179 Cod Penal reglementează infracţiunea de determinare sau înlesnire a sinuciderii. Iată ce prevede aliniatul (4): „Fapta de a determina sau de a înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea sau încercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Când fapta prevăzută în alineatul precedent s-a săvârşit faţă de un minor sau faţă de o persoană care nu era în stare să-şi dea seama de fapta sa, ori nu putea fi stăpână pe actele sale, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.”
Eşti sau nu Emo?
E dificil atât pentru familie, cât şi pentru oamenii legii, să stabilească dacă tânărul sau anturajul său sunt «Emo», şi în ce măsură.
Dealtfel, intr-un interviu, chiar Guy Picciotto, întrebat fiind cum se simte în calitate de „creator al genului de muzică emo”, a răspuns: „Nu recunosc această atribuţie. Întotdeauna am crezut că este cel mai retardat termen inventat. Ştiu că toate trupele urăsc să fie astfel etichetate. Se simt ofensaţi. Dar sincer, consider cătoate trupele din care am făcut parte au fost punk-rock. Pentru mine nu are absolut niciunsens”.
În presă şi pe on-line se pot găsi însă multe „indicii” privind apartenenţa la curentul Emo (abreviere de la Emoţional).
„Se îmbracă exclusiv în negru, refuză orice urmă de drăgălăşenie, sunt teribilişti şi le place să-şi picteze unghiile în negru” e una din definiţiile Emo Kid din TheUrban Dictionary.
Adepţii curentului Emo mai preferă jeanşii şi tricourile strâmte, curelele cu ţinte, tenişii şi voalurile lungi. Şi freza este importantă, părul fiind adesea vopsit în negru şi întins cu placa, acoperind o jumătate a feţei.
Din păcate, pe lângă caracteristicile culturale, melancolismul ultra-sensibil caracteristic Emo poate devia uneori spre depresii care conduc la automutilări sau chiar sinucideri.
Părinţii care observă la copiii lor astfel de comportamente sunt sfătuiţi să apeleze la psiholog.
Citiți principiile noastre de moderare aici!