Privilegiu pentru orădenii pasionați de artă și de cultură. Prin grija Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, la invitația consilierului cultural Rodica Indig, în jurul Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Nicolae” din Oradea a fost organizată o expoziție de sculptură cu două opere ale sculptorului Mircea Roman. Mircea Roman este o prezență de primă mărime în câmpul artelor nu doar românești, ci și a celor europene. Mircea Roman este singurul sculptor român care a câștigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, la ediția din 1992.
[eadvert]
El este dublu rezident Londra – București, dar inima lui și îngerii lui sunt aici în țară. La Oradea a venit cu două lucrări personale: „Premiantul” și „Îngerul”.
„Mircea Roman face parte dintr-o generație strălucită de artiști care au pus arta și sculptura românească pe harta lumii. Aceste două lucrări fac parte din galeria personajelor care l-au consacrat, dar tema religioasă este mai acuzată. Sunt ființe intreregnuri, ființe care depășesc cumva limita umanului, a reprezentării figurative, tind către o întrupare de dincolo de fire, dar totuși ele rămân o punte între cele văzute și nevăzute. Locul acesta este un loc ales, este oferit orădenilor prin grija, prin gustul, prin viziunea doamnei Rodica Indig, care nu dă greș, nici de data aceasta, și care crează prilejul de a face sărbătoare și de a fi împreună în jurul unor artiști majori și a unor opere majore”, a spus criticul de artă Ramona Novicov.
Potrivit ei, „Îngerul” lui Mircea Roman este unul aproape muritor, este un înger aproape ancorat puternic în lumea noastră și are un chip pătruns de toate întâmplările acestei lumi.
Vernisajul s-a realizat în prezența artistului, a episcopului greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, și a viceprimarului Antonia Nica.
Comorile din suflet
Mircea Roman a spus că a răspuns cu drag invitației și, chiar dacă inițial era vorba doar de o singură lucrare, a venit la Oradea cu două lucrări care, crede el, s-ar potrivi în perioada aceasta.
„Despre „Înger” a vorbit criticul de artă Ramona Novicov. Despre „Premiant” pot doar spune că este un personaj modest. Nu poți să fii mare și tare, dacă nu știi pe ce lume ești”, a spus Mircea Roman.
El consideră că „oamenii ar putea fi mai buni și asta ar ajuta”.
„În lumea de astăzi, arta nu vrea să mai spună nimic și eu cred că ar fi cazul să spună, pentru că descoperim comori în sufletul nostru. Dar cel mai important este să ne vedem așa cum suntem, să nu credem că suntem altfel, să fim deschiși spre ceea ce este”, a conchis autorul lucrărilor care vor rămâne la Oradea timp de șase luni.
Trimite articolul
XCu alte cuvinte, de la Osaka la Ocska.