Corul General Traian Mosoiu s-a format în urmă cu 20 de ani. Majoritatea coriştilor erau, atunci, cadre militare, activi, dar şi veterani. Azi, componenţa corului e una variată, profesional: ingineri electromecanici, mecanici, un inginer agricol, profesori la catedră, dar şi pensionari.Dirijorul corului este profesorul Ioan Flueraş. Cântăreţii fac această activitate din plăcere.
„La place să cânte, au vocile formate, majoritatea a cântat în coruri de peste 40 de ani, iar pe 60% dintre ei îi regăsiţi şi în corurile bisericeşti. Dar ceea ce cred că e important de ştiut este că toţi membri corului sunt notişti. Nu cântăm după ureche. Şi niciodată la unison. Dirijorul distribuie vocile în funcţie de posibilităţile vocale, cântăm pe patru voci, frecvent pe trei voci”, spune Teodor Abrudan, membru al corului Traian Mosoiu şi manager artistic.
Repertoriul corului Traian Mosoiu
„Din câte cunosc eu, suntem singurul cor bărbăresc din Bihor. Corul General Traian Mosoiu are un repertoriu variat: de la marşuri patriotice, cântece populare, cântece de voie bună, muzică uşoară, colinde, dar şi arii din opere şi operete: Corul scavilor din Nabucco de Verdi, Marşul invingătorilor din Aida de Verdi. Avem melodii de mare succes. Cât îi Ţara Crişului, pe trei voci prelucrată de dirijorul nostru, Morăriţa, Ciobănaş cu 300 de oi, Zaraza, Iubesc femeia.
Pregătim repertoriu adaptat la moment, ne adaptăm la orice situaţie: fie că sunt momente festive organizate de primăria Oradea, ori zilele comunelor, 8 Martie, Paşte, Crăciun. De Ziua poetului naţional pregătim un moment special Eminescu. Cântăm cu mare drag şi pentru aşezămintele de bătrâni. Şi fiindcă am amintist despre asta ţin să mulţumesc oamenilor cu suflet de la Dorbob şi Lithinia care ne-a sprijinit să-i bucurăm pe cei aflaţi în Căminul Ciutelec”, spune Teodor Abrudan. Corul General Traian Mosoiu repetă în fiecare marti la Casa de Cultură a Municipiului.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!