Este singura româncă atestată în Mohiniattam- Dansul încântării, dansul celor mai delicate mişcări, un stil de dans clasic. Bihoreanca este şi singura româncă care a scris un ghid de conversaţie Roman – Hindi.
Ea a paricipat recent la Festivalul “Namaste India”. Ideea festivalului a venit în anul 2010 din partea unei echipe de români pasionaţi de cultura indiană, prima ediţie fiind organizată în perioada 9-16 octombrie la Bucureşti de către Angelica Helena Marinescu şi Iuliana Nălăţan. În perioada 23-25 mai 2014, a avut loc la Bucureşti cea de-a VI-a ediţie.În cadrul festivalului, Claudia Ignat a realizat coregrafia şi a interpretat un dans fusion Flamenco – Khatak (Nord India). „Flamenco îşi are rădăcinile în India”, spune Claudia Ignat.
Tărâm ideal pentru dans
India este tărâmul culturilor, tradiţiilor şi limbilor diverse. India este, de asemenea, tărâmul ideal pentru mai multe forme de dans. Fiecare formă aparţine unei regiuni sau unui trib şi are particularităţile sale – fie că este vorba de costume, fie că este vorba de machiaj. Formele dansului clasic indian au definit reguli şi trăsături care au fost urmate cu sfinţenie de-a lungul secolelor.
„Mohiniattam.Aceasta este forma de dans aproape de sufletul meu, pe care m-am hotărât să o studiez vreme de câţiva ani, desăvârşind studiul ei chiar în India la Academia de Dans Natak din Delhi. Numele însuşi înseamnă « Dansul Încântării » şi este dansul celor mai delicate mişcări. S-a născut în ţinutul Kerala din Sudul Indiei, scăldat de apele Mării Arabiei, un ţinut de poveste datorită vegetaţiei luxuriante. Arta indiană Mohiniattam este unică în expresia sa şi aduce cu sine parte din forţa Universului însuşi. La începuturile sale templul i-a fost casă. Dansul s-a născut ca mod de comunicare între suflet şi absolut. Ritualurile erau codificate şi clasificate. Natya Shastra a devenit ştiinţa şi arta dansului clasic Indian8, explică Claudia Ignat.
Mohiniattam este caracterizat prin mişcări voluptoase, pline de graţie a întregului corp. Costumul alb cu auriu contribuie şi el la efectul estetic. De-a lungul deceniilor interpreţii au dezvoltat repertoriul Mohiniattam asigurându-se de faptul că această formă de dans atât de frumoasă se distinge între celelate stiluri de dans din India.
„Temele alese sunt din mitologie, dar şi poveşti din natură. Mai mult ca oricare altul, dansul Mohinattam înseamnă putere, graţie, ecstaz, bucurie, mister, emoţie, este insăşi esenţa vieţii şi a dragostei divine. Mudra înseamnă literal « pecete », « semn ». Mudra este un gest simbolic care crează rezonanţe cu anumite energii subtile din Macrocosmos. Mudrele sunt realizate cu mâinile. În dansurile indiene, mâinile se mişcă dintr-o mudră în alta astfel fiind tradusa de cei iniţiaţi ca o întreagă situaţie arhetipală. În dans mudrele joacă dublu rol : acela artistic, estetic şi acela de activare şi purificare a circuitelor energetice. Astfel impactul este dublu şi pentru dansator, care trăieşte în mod direct experienţa mudrelor, dar şi pentru privitor care este aruncat pur şi simplu într-o lume mistică ”, spune Claudia Teodora Ignat. Dansul indian clasic are drept scop experimenţa de eliberare şi de creştere de neprihănire a omului, prin care manifestă slava Zeului.
„Dansul indian se compune întotdeauna din două categorii distincte: Nritya şi Nritta. Prima categorie se referă la povestea din spatele cântecului, în timp ce Nritta corespunde mişcărilor coregrafice în stare pură. Varietatea gestică rezultată în urma armonizării celor două concepte este impresionantă.
In cadrul festivalului am realizat coregrafia si interpretat un dans fusion Flamneco – Khatak (Nord India). Flamenco isi are radacinile in India.
Citiți principiile noastre de moderare aici!