Animation Worksheep este un atelier intensiv de animație care se adresează animatorilor și persoanelor pasionate de animație din România și Republica Moldova, cu vârste de peste 18 ani. Cei selectați au ocazia să experimenteze, timp de trei săptămâni, alături de specialiști ai industriei, diverse tehnici de animație, storytelling și editare video, într-o atmosferă asemeni unui studio mare de animație, participarea fiind gratuită. Animation Worksheep este organizat de Asociaţia ESTE’N’EST, cu sprijinul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti (UNATC). Proiectul cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Ediţia a 16-a a Animation Worksheep s-a desfăşurat în perioada 17 martie – 8 aprilie la CINETic – Centrul Internaţional de Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative al UNATC din Bucureşti. În cei 15 ani de existenţă, Animation Worksheep a devenit cel mai important proiect educaţional şi de formare profesională în domeniul animaţiei de la noi din ţară. Dintre cei peste 200 de absolvenţi ai primelor 15 ediţii, peste jumătate activează în prezent ca animatori profesionişti în cadrul unor studiouri de animaţie sau jocuri video din România, dar şi din afara ei.
17 participanţi
Faţă de ediţiile anterioare, ediţia a 16-a a avut un număr record de 17 participanţi selectaţi. Printre aceştia a fost şi artisul vizual orădean Dafina Buşu. Este absolventă a Facultăţii de Arte Vizuale Oradea, Secția Grafică, Licență, şi la aceeaşi facultate Master la Secţia Arte Plastice și Multimedia. A urmat cursuri Erasmus în Polonia, la Universitatea din Rzeszów, Secția Grafică, în Portugalia, la Universitatea Beira Interior din Covilha, Secția Multimedia, şi în Turcia, la Istanbul Aydin University, Secția Animație. A participat la mai multe expoziţii de grup şi festivaluri din Oradea, Bucureşti, Piatra Neamţ, Londra, Istanbul.
Cu „(ÎN)CERC” şi „Lost”, cele două animaţii pe care le-a realizat până să ajungă la Animation Worksheep, a participat la Festivalul „Filmul de Piatra” de la Piatra Neamţ, cu „Lost” primind anul trecut menţiune pentru visual story. De asemenea, animaţia „(ÎN)CERC” a fost selectată şi la a 16-a ediţie a Festivalului Internațional de Animație de la Bucureşti, în 2021.
La Animation Worksheep, sub îndrumarea echipei de traineri, cei 17 au lucrat timp de trei săptămâni la conceperea şi realizarea unui scurt-metraj de animaţie. Este vorba de seria Căluşarii, care se poate vedea pe Youtube pe canalul Animation Worksheep, serie la care se lucrează de mai multe ediţii, proiect pe care cei din atelierul ediţiei de anul acesta l-au continuat cu episodul Căluşarii – În întuneric.
De asemenea, worksheep-erii au realizat şi un videoclip-experiment al piesei „Enter exit” pentru muzicianul Mischa Blanos. Pentru acest videoclip, fiecare din cei 17 au avut la dispoziţe 10 secunde de animat pe tema eternei reîntoarceri, sau a sfârşitului care e un început. Nu este primul videoclip pentru o piesă realizat în atelierele Animation Worksheep. De participanţii la alte ediţii au fost făcute şi animaţiile la videoclipurile pieselor: „Cand te-am cunoscut, Cristina” a trupei Robin and the Backstabbers, „Montagne Russe” a celor de la Coma, „Dintr-o Lume În Altă Lume” a trupei Subcarpaţi sau „Sorcova” a trupei Viţa de Vie.
[eadvert]
În plus, în cadrul Animation Worksheep, Andrei Păun şi Silviu Matei au creat un board game care are la bază universul magic al Căluşarilor, o lume fantastică care porneşte de la mitologia românească şi câteva momente cheie din istoria est-europeană.
„Am experimentat cu animaţia şi am avut proiecte de animaţie în portofoliu încât să pot să ajung aici, dar nu aveam cunoştinţele pe care oamenii aceştia mi le-au oferit pe parcursul a trei săptămâni, ceea ce mi se pare o nebunie de cât poţi să înveţi dacă ai de la cine, dacă asculţi, dacă eşti interesat şi dacă depui efortul necesar, dacă ai şi puţin norocul de a găsi oportunităţile necesare. Eu am dat de acest Animation Worksheep complet întâmplător pe Instagram, într-un ad (n.r. anunţ publicitar)”, precizează Dafina.
Animaţie şi masterclass-uri
De anul acesta, Worksheep-ul a avut un format dens. În primele două săptămâni a fost integrat şi câte un masterclass al unui profesionist în domeniu, printre care: Anca Damian (regizor şi producător), Dan Panaitescu (animator 2D & 3D şi regizor), Matei Branea (regizor, animator și profesor – UNATC), Alexandru Berceanu (regizor de teatru și new media, manager cultural și cercetător – UNATC), Luiz Stockler (animator 2D şi regizor), Andrei Brovcenko (animator 3D, producător şi regizor), Bogdan Lazăr (animator 3D şi producător), Ioana Şopov (ilustrator şi animator), Andrei Iancu (editor, producător, regizor), Mădălin Truică (animator 2D & 3D, Warner Bros. Studios, Netflix).
„Am petrecut mare parte în sălile de la CINETic unde aveam tot ce ne trebuie ca să realizăm proiectul. Aveam tablete, software-urile necesare, aveam coordonatorii care erau în permanenţă acolo”. În cele trei săptămâni super intense începeam la ora 10 dimineaţa şi terminam undeva pe la ora 19”, spune Dafina.
Celor doi traineri coordonatori ai Worksheepului – Vlad Ilicevici şi Radu Pop – ambii regizori, scenarişti şi producători de animaţie, dar şi profesori în cadrul UNATC – li s-au alăturat anul acesta doi animatori străini – Balazs Turai din Ungaria (câştigător al Cristalului la Annecy în 2022, cu scurtmetrajul Amok) şi Mauro Carraro din Elveţia (scenarist, regizor şi animator). Echipa de traineri a worksheep-ului a fost completată de animatorii: Ana Dobrescu, Alex Minciună, Radu Popovici şi Silviu Matei.
Special guest trainer, Turai Balázs este un regizor, scenarist și dramaturg de filme de animații. El a terminat cursuri de specialitate la École de Recherche Graphique din Bruxelles și a absolvit Unversitatea de Artă Moholy-Nagy din Budapesta (MOME). Coproducția maghiaro-română al lui Turai Balázs, „Amok”, a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Filme de Animație de la Annecy și Heart of Sarajevo la Festivalul Internațional de la Saraievo. Filmul a fost în programul festivalului Animest de la Bucureşti, iar Turai Balázs a fost anul trecut în festival membru al juriului.
„Am lucrat la concept, schiţe, storyboard, animatic. Practic toţi paşii pe care îi implică procesul de a crea o animaţie: rough-uri, cum să lucrezi în echipă, ce înseamnă să faci clean-up la un rough, design de caracter, design de background. Au fost foarte multe tipuri de sarcini care înglobează practic procesul de animaţie. Am avut o mulţime de masterclass-uri care m-au bucurat enorm. Nu doar am lucrat, am şi învăţat extrem de mult, pentru că la urma urmei este un proiect cultural cu scopul de a rămâne cu ceva în urma lui”, a precizat Dafina.
Uşi deschise cu Animation Worksheep
A 16-a ediţie a Animation Worksheep s-a încheiat cu o seară festivă în cadrul evenimentului Uşi Deschise la UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti, amfitrioni fiind Vlad Ilicevici și Radu C. Pop. Cei 17 worksheep-eri au fost: Alexia Chiriță, Ana-Maria Mihailidis, Ciprian Nechita, Dafina Buşu, Damian Ursu-Vdovicenco, Daria Prundea, Eugen Munteanu, Nechifor George, Ioana Mirea, Ionela Purcel, Maria Petrescu, Maria Sarateanu, Matei Salomia, Mihai Radu, Nuria Gioroceanu, Rareș Tudose, Sorina Stanciu.
A fost cea mai consistentă prezentare pe care Animation Worksheep a avut-o până acum, a spus în deschiderea evenimentului Vlad Ilicevici, care a explicat celor prezenţi faptul că pentru trei săptămâni s-a lucrat ca un studio de animaţie, dar în acelaşi timp şi ca o agenţie de publicitate, pentru că practic absolut toate proiectele sunt făcute de la stadiul de idee, până la stadiul de post producţie. Vlad Ilicevici a mărturisit că pentru el a fost cea mai bună ediţie de Worksheep din toate cele 16., şi a subliniat important faptul că datorită colaborării cu CINETic au reuşit să aducă traineri străini la Worksheep.
La rândul său, Radu C. Pop a ţinut să precizeze că ediţia cu numărul 16 a fost o ediţie foarte specială pentru el, fiind extrem de plăcut să lucreze cu cei 17 participanţi. A fost o echipă absolut minunată, spune el, şi de un profesionalism care l-a impresionat ca experienţă de producţie, şi speră ca asta să se vadă în cele două animaţii la care au lucrat în cadrul AnimationWorksheep.
Au fost prezentate cele două animaţii realizate în cadrul atelierului, board game-ul pe care l-au şi testat cei care au venit la eveniment, dar şi scurt-metrajul de animaţie „Suruaika” made by Worksheep Studio. Seara s-a încheiat cu mini-concertul Dafinei la ukulele şi concertul trupei Orkid, din care fac parte Vlad Ilicevici și Radu C. Pop, cu live drawing cu Pisica Patrată (Alexandru Ciubotariu).
„După cele mai minunate trei săptămâni de animație pe care le-am avut în foarte mult timp, alături de cea mai grozavă echipă de animație, suntem foarte mândri să împărtășim rezultatele celei de-a 16-a ediţii Animation Worksheep cu lumea”, este cuvântul de final al organizatorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!