13 centre sociale ale DGASPC Bihor au fost externalizate către diverse fundaţii, iar angajaţii Direcţiei din aceste centre ar trebui preluaţi de aceste ONG-uri.
În continuare, prezentăm comunicatul sindicatului, primit pe adresa redacţiei, semnat de liderul sindical, Adrian Marcu:
„Tot acest simulacru de proces de reducere a cheltuielilor de întreținere a beneficiarilor de servicii sociale, nu reprezintă decât ”praf în ochi” pentru necunoscători, procedură legiferată și patronată de Consiliul Județean Bihor prin hotărârile astfel adoptate. Presupunem că scopul principal al externalizării îl constituie asigurarea unor câștiguri ușoare pe foarte mulți bani (contracte de zeci de milioane de lei), de către unii ”băieți deștepți”, ce au început să apară și în domeniul social (unde bugetul anual al DGASPC Bihor este de câteva zeci de milioane de lei noi).
Grija și buna îngrijire a copiilor și adulților beneficiari de servicii sociale va fi uitată iar dorința de îmbogățire va prima pentru așa-zișii filantropi cu interese. Grav este faptul că în toată această așa zisă procedură de externalizare a serviciilor sociale și goană după bani, salariați cu funcții de conducere din cadrul D.G.A.S.P.C. Bihor și cei din partea Fundațiilor care au fost declarate câștigătoare a licitațiilor OBLIGĂ, AMENINȚĂ, TERORIZEAZĂ ȘI INDUC ÎN EROARE salariații din cadrul unităților subordonate DGASPC Bihor supuse procedurii de externalizare (în număr de 216 salariați).
Mulți din acești salariați ne-au comunicat că angajatorul DGASPC Bihor cât și reprezentanții Fundațiilor, îi amenință și îi obligă să-și dea demisia sau săși semneze cererile tipizate de încetare a Contractului Individual de Muncă cu DGASPC Bihor (comunicate de conducerea angajatorului), în repetate rânduri personal fiind martorul unor asemenea scene incredibile.
Refuzul/opoziția manifestat/ă de salariații, care nu se supun voinței acerbe a coducerii
Direcției și a Fundațiilor, are ca rezultat amenințarea că li se va desface Contractul Individual de Muncă cu DGASPC Bihor și nu vor fi preluați/angajați de către Fundațiile care au câștigat licitațiile. Considerăm că conducerea D.G.A.S.P.C. Bihor, respectiv conducerea Fundațiilor care au câștigat licitațiile de externalizare, pentru a nu fi puse în situația în care să preia toți salariații și să li se mențină integrale drepturile salariale (conform caietului de sarcini există obligația de preluare a personalului angajat ca și cerinţă obligatorie eliminatorie de la licitație), au convenit să determine, pe toate căile, cei 216 salariați să semneze cererile de încetare a contractului individual de muncă cu DGASPC Bihor, astfel încât obligația de preluare a întregului personal ar rămâne fără obiect (dat fiind faptul că salariații din unitățile respective nu mai au raporturi de muncă cu DGASPC Bihor).
Deși raportat la prevederile art. 173 din Legea 53/2003 Codul Muncii,salariatii din aceste unități ar fi trebuit să fi beneficiat de protectia drepturilor lor in cazul transferului către Fundațiile care au câștigat licitațiile iar drepturile acestor salariați ce decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, ar fi trebuit transferate integral cesionarului (fundațiilor care au câștigat licitațiile), așa zișii noii angajatori din partea FUNDAȚIILOR, în dispreț față de acești salariați le acordă cu ”generozitate” salariul minim pe economie de 700 lei, contract de muncă pe perioadă determinată, perioadă de probă de până la 90 de zile și mult, mult stress, amenințări și neprofesionalism.
Salariaților care nu au dorit să-și semneze demisia sau cererea de încetare a raporturilor de muncă cu DGASPC Bihor, Directorul General Puia Călin, in mod abuziv, neținându-se cont de prevederile Art. 173 alin (3) din Legea 53/ 2003 Codul muncii, le-a desfăcut Contractele Individuale de muncă (Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de către cedent ori de catre cesionar). Aceste probleme au fost sesizate în repretate rânduri ministerului Muncii, Inspecției Muncii și Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor de la care nu am primit, oficial, nici un răspuns și ne-am văzut nevoiți să solicităm Parchetului de pe Lângă Judecătoria Oradea să verifice dacă cei din conducerea DGASPC Bihor și a Fundațiilor implicate, se fac vinovate de săvârșirea unor sancțiuni prevăzute de codul penal”.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!