Veşti bune pentru angajaţi. La un an după ce Codul muncii a fost modificat de aşa manieră încât s-a înclinat puternic spre angajatori sunt şanse ca acesta să revină la un echilibru echitabil pentru ambele părţi. Blocul Naţional Sindical (BNS) şi profesorul Alexandru Athanasiu au elaborat un proiect de modificare a Codului Muncii care va fi pus în aplicare cel mai probabil în anul 2013. Pentru a avea sorţi de izbândă, proiectul are nevoie de un milion de semnături.
„Codul Muncii actual nu este un cod echilibrat. Noi, împreună cu profesorul Alexandru Athanasiu, am demarat un proiect de modificare a lui. Suntem susţinuţi de de celelalte confederaţii sindicale. După data de 1 iulie vom demara adunarea de semnături pentru modificarea lui”, ne-a declarat Nicolae Morgovan, liderul BNS pe Bihor.
Alexandru Athanasiu spunea într-un interviu acordat în urmă cu câteva săptămâni Jurnalului bihorean că „modificarea Codului Muncii s-a făcut la presiunea Consiliului Investitorilor Străini din România. Nu a cerut-o nici o organizaţie patronală reprezentând întreprinderi româneşti. Aceste modificări înseamnă diminuarea sau abandonarea garanţiilor greu câştigate de lucrători în decenii, în privinţa stabilităţii locului de muncă, dreptului la muncă, a controlului judiciar în privinţa motivelor concedierii”.
Profesorul Athanasiu mai declara că introducerea acestor modificări cu flexibilizarea relaţiilor de muncă s-a mai încercat şi în alte ţări din Vestul Europei, dar nu s-a reuşit. „România a fost un poligon de încercare. În România s-a găsit locul propice şi pentru a-l transforma în act normativ”, afirmă Alexandru Athanasiu.
Ce se modifică
Una dintre principalele modificări ce se doreşte adusă Codului Muncii este legată de valoarea salariului minim pe economie. În prezent, circa un sfert dintre românii care muncesc câştigă de abia salariul minim pe economie. Conform proiectului, salariul minim pe economie va fi în concordanţă cu salariul mediu conform datelor Institutului Naţional de Statistică, neputând fi mai mic de 50% din valoarea acestuia. Salariul mediu brut pe 2012, luat în calcul la elaborarea bugetului de asigurărilor sociale de stat a fost de 2.117 lei, iar salariul minim brut de 700 de lei. Conform noilor condiţii ale proiectului de lege, salariul minim brut ar trebui să fie de peste 1.050 de lei.
O altă modificare se referă la perioada de probă la angajare. Aceasta a fost crescută de foştii guvernanţi la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile pentru cele de conducere. Sindicatele propun zece zile pentru muncitorii necalificaţi şi cel mult 45 de zile în cazul persoanelor cu handicap.
Modificările mai vizează renegocierea obiectivelor de performanţă după care angajatorul poate evalua angajaţii, dar şi scoaterea neîndeplinirii acestora dintre motivele de concediere. Totodată, se mai propun şi compensarea cu spor de minim 50 la sută a orelor suplimentare sau zile libere în decurs de 30 de zile de la prestarea lor.
O propunere nouă este cea ce prevede introducerea telemuncii. Aceasta reprezintă o formă de organizare a muncii, prin intermediul căreia salariaţii, utilizând tehnologiile informatice, îndeplinesc atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţin în alt loc decât sediul sau domiciliul angajatorului. Mai precis, un salariat va putea avea contract de muncă, dar va putea lucra de acasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!