Blocul Național Sindical (BNS) anunță că va organiza un marș și un miting în 6 aprilie 2022. Organizația sindicală invită și celelalte confederații sindicale, dar și pe cetățenii români care se simt ca abandonați în propria țară, să se alăture demersului BNS.
[eadvert]
Demersul BNS pornește de la situația actuală internațională și din țară.
„Mediul economic și social din România resimte din ce în ce mai consistent efectele războiului din imediata noastră vecinătate. Devin din ce în ce mai vizibile legături economice cu Rusia sau Ucraina necunoscute publicului larg până în prezent și uneori chiar de autorități, mai ales că acest război nu este doar unul convențional, el deplasându-se din zona pur militară în zona profund economică. În ultima perioadă, instituțiile europene au asumat numeroase decizii ca măsuri sancționatorii față de Rusia în domeniul energetic cât și în domeniul financiar bancar, cu repercusiuni greu de cuantificat în viitorul apropiat”, precizează reprezentanții BNS.
Aceștia subliniază că pierderea piețelor de desfacere sau a celor de aprovizionare afectează deja mediul economic dar și locurile de muncă ale românilor. În același timp, în dimensiunea umană războiul crează deja comportamente sociale neașteptate.
BNS a constatat că singurele instituții care funcționează cu adevărat sunt „Ministerul Facebook” și „Ministerul Tik-Tok” care distribuie nestingherite zvonuri, mistifică adevăruri, manipulează mase din ce în ce mari de oameni. Consecințele s-au manifestat în ultimele săptămâni: fie sub forma retragerilor masive de numerar din bancomate, fie a cozilor imense la birourile de emitere a pașapoartelor, fie a unui apetit neobișnuit de a achiziționa proprietăți în afara țării, departe de zona de război, fie a cozilor imense și isterice din benzinării.
BNS acuză că deși a atras atenția președintelui și primului ministru al României asupra situației, aceștia au preferat așteptarea și pentru moment non-acțiunea.
Prețuri europene, salarii românești
Reprezentanții BNS spun că se simt abandonați de Guvernul României.
„Traversăm o perioadă tulbure și constatăm că nu avem mecanisme pentru a ne proteja de comportamentele speculative. Zilele acestea suntem martorii unei alinieri forțate a prețurilor din România, în special la produsele de bază, la nivelul prețurilor europene. Doar că veniturile românilor sunt cu mult mai mici față de cele din statele membre pentru că am făcut un obiectiv de țară din forța de muncă slab plătită”, observă reprezentanții sindicaliștilot.
BNS susține demersurile internaționale pentru a restabili pacea în regiune, doar că România trebuie să fie pregătită pentru mai mult.
În acest sens, abordarea strategică pe care o propune Guvernului trebuie să vizeze cel puțin patru piloni. Primul este securitatea energetică a României. Asta presupune găsirea de soluții în regim de urgență pentru a elimina dependența de resursele energetice importate din Rusia.
Trebuie avut în vedere și faptul că liberalizarea pieței energiei electrice și celei a gazelor naturale are efecte, în special, în ceea ce privește creșterea prețurilor.
Securitatea alimentară este alt pilon. Acesta implică evitarea risipei de produse agricole.
Al treilea pilon are în vedere revitalizarea industriei naționale de apărare. Se propune încheierea unui pact național pentru industria de apărare care să conțină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, dar și pentru a limita la nivelul populației presiunea exercitată de costurile financiare pentru dotarea Armatei.
Prin Pilonul patru, BNS solicită măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice și sociale ale războiului la nivel economic și social pentru societatea românească.
„Avem nevoie de măsuri concrete asumate de Guvern după discutarea lor cu partenerii sociali, acestea urmând să fie făcute cunoscute publicului larg pentru a evita situațiile de panică cu efecte speculative. În acest context, solicităm Guvernului României convocarea în regim de urgență a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, având ca obiectiv constituirea unor grupuri de lucru pe tematicile propuse mai sus”, conchid reprezentanții BNS.
În ceea ce privește resursele financiare necesare pentru a susține aceste măsuri, BNS menționează că România are încă la dispoziție cca 12 miliarde euro, sume alocate și neconsumate în perioada 2014 – 2020, acestea putând fi reorientate pentru finanțarea pachetului de măsuri propus. De asemenea, fiind abia la începutul negocierilor pe programele operaționale pentru perioada 2021 – 2027 există încă libertatea de a decide direcțiile de finanțare pentru cele 50 mld euro.
Trimite articolul
XDacă tot se vor plimba pe stradă, să se facă utili și să strângă niște gunoiae
Foarte bine daca actuala putere nu este in stare sa tina preturile sub control la energie, gaze, alimente, nu merita sa mai ramana la putere.
Să trăiască bugetarii! Să mai angajăm inca vreo 100000 de bărbați în sistemul bugetar, dacă se poate între 20 și 35 de ani. Să fie din categoria apti de război. Să stea acass6 să facă greve.
Halal sindicate, halal guvern.