Personalul din muzee şi biblioteci se pregăteşte de proteste. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” (C.N.S. Cartel ALFA) consideră că pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară, Ordonanţa de Urgenţă nr. 128/2023 conţine prevederi „ce se constiutuie într-o flagrantă şi neconstituţională discriminare, precum şi o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România, respectiv pentru personalul din muzeele şi bibliotecile publice”.
Se solicită Primului Minsitru creşterea de urgenţă a salariilor personalului din muzeele şi bibliotecile publice ca reparaţie materială şi morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea, comunicarea şi diseminarea patrimoniului cultural naţional.
În muzeele publice din România ce au ca ordonator de credite Ministerul Culturii şi autorităţile locale, datele statistice arată că sunt inventariate 33,8 milioane de bunuri culturale, dintre care peste 70% sunt colecţii istorico-arheologice, etnografice şi de artă, a căror valoare depăşeşte orice imaginaţie. Aceste colecţii sunt gestionate de 7.525 angajati la nivel naţional (incluzând supraveghetori, şoferi, personal tehnico-administrativ, contabilitate, achiziţii etc), din care sub 3.000 personal de specialitate (muzeografi, cercetători, arheologi, conservatori, restauratori, educaţie muzeală, graficieni, desenatori, etc.)
[eadvert]
Decalaje mari la salarii
Federaţia atenţionează că „pe criterii aleatorii şi discriminatorii” s-a decis o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central şi local al Ministerului Educaţiei, al Ministerului Culturii, precum şi pentru personalul Bibliotecii Naţionale. De asemenea, apar în cadrul ierarhizării salariale decalaje mari între diverse categorii de personal, unii în subordinea Ministerului Educaţiei, alţii, în subordinea Ministerului Culturii sau autorităţilor judeţene/locale.
Încălcându-se prevederile art.6 din Legea 153/2017 a salarizarii unitare şi prevederile Constituţionale, s-a ajuns ca personalul din muzeele şi bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii şi autorităţilor locale să aibă salariile cu 30% mai mici pentru funcţii similare cu cele din Educaţie.
Din cauza nivelului salarial actual extrem de precar, cel mai redus din sistemul public, s-a ajuns la un deficit major de specialişti în domeniu, fapt care pune presiune şi mai mare pe salariaţii existenţi. De 6 ani salariaţilor din muzee şi biblioteci li se promite că salariile lor se vor alinia celor din instituţiile de spectacol, eliminând actuala situaţie în care există cultură de gradul 1 şi cultură de gradul 2.
„În lipsa unui răspuns şi a unor măsuri clare, personalul din muzeele şi bibliotecile cu sindicate afiliate FNS CulturMedia ia în calcul declanşarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală. Printre formele de protest menţionăm şi «greva de zel», care va fi organizată în toate şantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum şi oprirea întregii activităţi muzeale (ghidaje, orice activitate expoziţională şi educativă, orice activitate prestată în cadrul Săptămânii Altfel, cu excepţia procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului, refuzul de a mai conduce delegaţii oficiale), considerând că toate aceste activităţi pot fi realizate doar de către personalul pentru care decidenţii au considerat că este justificată creşterea salarială”, se arată în comunicatul Federaţiei.
În plus, personalul din muzeele publice din România cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate, solicitanţii fiind îndreptaţi pentru prestarea acestor activităţi către muzeele ce au drept ordonator de credite Ministerul Educaţiei.
Apel la solidarizare
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media, alături de CNS Cartel ALFA, face apel la solidarizare cu revendicările salariaţilor către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi Asociaţia Managerilor din Muzee în vederea suspendării în România ediţiei din acest an a Nopţii Europene a Muzeelor şi a implementării unui protest coerent la nivel naţional. De asemenea, solicită Guvernului României şi Ministerului Culturii să iniţieze şi să dispună măsurile legislative necesare şi juste pentru eliminarea discriminării create precizând că impactul financiar este mic şi se raportează la un număr de maxim 8000 de salariaţi.
La Oradea, muzeograful dr. Simona Bala este șefa sindicatului Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal. Mai puţin de jumătate dintre angajaţii complexului muzeal sunt membrii ai sindicatului.
„Este o foarte mare nedreptate. Cu acelaşi obiect de activitate sunt două grile de salarizare, una în Educaţie şi una în Cultură, cu diferențe foarte mari. De exemplu, un muzeograf debutant din Învăţământ are salarul unui muzeograf cu maximă calificare din rețeaua muzeală, ceea ce este anormal. Aşteptăm să vedem ce acţiuni se vor hotărî la Bucureşti”, spune Simona Bala.
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” nu are sindicat şi nici angajaţi afiliaţi la nivel naţional. Solicitată să se pronunţe dacă instituţia pe care o manageriază va fi solidară cu acţiunile Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media, Ancuţa Şchiop ne-a răspuns: „Nu. Suntem în pregătire cu amplasamentul pentru investiţia nouă. Pregătim, împachetăm, nu ne vom alătura protestelor”.
Rămâne de văzut ce hotărâre va lua la Bucureşti Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media.
Citiți principiile noastre de moderare aici!