Sindicaliştii din învăţământ ameninţă, din nou, cu proteste. Motivul principal al protestelor îl constituie măsurile bugetare luate de Guvernul Boc. Calendarul protestelor urmează să fie stabilit în această săptămână şi ar putea include chiar şi greva generală.
Liderul Sindicatului de Învăţământ (SLI) Bihor, Ioan Ţenţ, a participat zilele trecute la Bucureşti la întâlnirea Biroului Operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde s-au discutat măsurile luate de Guvernul Boc.
,,Săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) vom stabili o întâlnire la nivelul Colegiul Naţional al Liderilor FSLI pentru a stabili calendarul acţiunilor de protest pe care le vom începe în martie. Încă nu am stabilit cum vom protesta, însă vom lua în discuţie mitinguri, pichetări, greve de avertisment, până la boicotarea examenelor naţionale şi declanşarea grevei generale pe termen nelimitat, în funcţie de disponibilitatea guvernului de a analiza şi rezolva problemele noastre’’, a declarat într-o conferinţă de presă Ioan Ţenţ, liderul SLI Bihor.
Cauze
Motivele pentru care sindicaliştii vor să recurgă la proteste sunt reducerile bugetare din ultima vreme, creşterea vârstei de pensionare şi reducerea posturilor din învăţământ.
,,Potrivit calculelor noastre, majoritatea salariilor profesorilor au fost mai mici în ianuarie 2010 faţă de decembrie 2009’’, a declarat Ioan Ţenţ.
,,Aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ se face haotic şi pompieristic, existând situaţii în care unele inspectorate şcolare fac abuzuri care vor afecta atât elevii cât şi salariaţii din învăţământ. Fondurile destinate cheltuielilor de personal pentru anul 2010 stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar sunt insuficiente, deoarece formula de calcul pe baza căreia s-au stabilit aceste costuri nu ţine cont de realităţile din ţara noastră. Veniturile salariale în luna ianuarie 2010 pentru majoritatea angajaţilor din învăţământ au scăzut, aceasta fiind consecinţa prevederilor Legii unice a salarizării şi a Ordonanţei 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora.
Creşterea vârstei de pensionare propusă de Guvernul României în Legea pensiilor este o măsură aberantă şi profund inumană, având în vedere speranţa de viaţă în România. De asemenea, FSLI a constatat că reprezentanţii din conducerea Ministerului Educaţiei manifestă o totală lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte elaborarea unui nou proiect privind Legea Educaţiei Naţionale şi Statutul personalului didactic”, a mai spus reprezentantul SLI Bihor.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!