Lucrează pentru Daimler, pentru Bosch, în Poliţie, în servicii sau în gastronomia din Germania şi au venit într-un un schimb de experienţă în România. Este vorba despre un grup de 11 reprezentanţi ai unor sindicate din Germania, care se află în aceste zile în judeţul Bihor, la invitaţia Blocului Naţional Sindical filiala Bihor.
„Avem o colaborare bună cu aceste sindicate. Reprezentanţii lor au mai fost în România, iar noi am fost la ei în schimb de experienţă. Reprezintă sindicate puternice din Germania din domeniul metal, servicii, gastronomie şi poliţie”, ne-a declarat Nicolae Morgovan, liderul BNS Bihor.
Ce-i interesează pe nemţi
Prima vizită a fost făcută la AJOFM Bihor, unde directorul executiv, Békési Csaba, le-a prezentat măsurile active de care beneficiază şomerii bihoreni şi stimulentele pe care le primesc firmele care încadrează diferite categorii de persoane.
Una dintre întrebările sindicaliştilor germani a fost legată de şomajul în rândul tinerilor din România. „Observăm, nu doar în cazul Germaniei, o deschidere spre forţa de muncă românească mult mai pronunţată.
Doar că, categoriile vizate de ţările europene sunt muncitori cu calificare joasă sau necalificaţi. Nu ajungem la un procent de 10% care vizează studii superioare sau calificare înaltă. Nu cred că avem o problemă în a califica oamenii. Avem o problemă cu lipsa forţei de muncă, la fel ca Europa.
Ne lovim de o natalitate scăzută, care este o boală la nivel european. Mirajul salariilor este ceea ce îi atrage”, a precizat şeful AJOFM Bihor. Acesta a dat şi un exemplu relevent în acest sens, cu un tânăr care s-ar putea angaja spălător de vase la un hotel din Oradea, cu un salariu de 300 de euro, cazare şi masă, dar preferă să se angajeze la marginea Vienei, la o distanţă cu circa 350 de km mai mare, în aceleaşi condiţii, la acelaşi lanţ hotelier, dar pe un salariu de peste 1.000 de euro.
„Convingeţi tânărul să nu mai meargă încă 360 de kilometri, ci să se oprească în Oradea, să facă acelaşi lucru! Asta-i marea noastră provocare!”, a subliniat Békési Csaba.
Acesta a exprimat şi poziţia agenţiei vizavi de companiile care au ales Oradea doar pentru salariile mici. „Companiile care şi-au aşezat punctele de lucru în Oradea doar pentru nivelul scăzut de salarizare, pe termen mediu sau lung nu au cum să reziste mult. În schimb, dacă caută valoare adăugată, într-un oraş în care avem patru universităţi, are şanse foarte mari. Asta este poziţia noastră!”, conchide directorul AJOFM Bihor.
Alt punct de interes al nemţilor a fost legat de medicii din România. Békési Csaba le-a explicat că sistemul medical din România a suferit transformări ample în decurs de un an de zile, salariile medicilor multiplicându-se, în unele cazuri, ceea ce face ca medicii români să nu mai fie atraşi de mirajul străinătăţii. Cazul persoanelor vârstice a fost, de asemenea, adus în discuţie.
„Ca o concluzie, Industry 4.0, dar şi forţa de muncă din alte ţări extracomunitare sunt soluţiile la actuala criză a forţei de muncă”, le-a explicat directorul AJOFM Bihor sindicaliştilor nemţi.
Următoarele repere ale reprezentanţilor sindicali din Germania au fost Liceele Traian Vuia şi Brâncuşi, şi Primăria Oradea.
Sâmbătă, nemţii aveau programată o vizită la schelele de la Suplacu de Barcău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!