Cizme de gumă și mașini de teren ar fi necesare pentru ca orădenii de pe 20 de străzi din centrul istoric al Oradiei să poată ieși din case pentru a merge pe unde au treburi. Șantierele deschise de Compania de Apă pe străzile cuprinse în perimetrul Bacăului – Ion Vidu – Garoafei – Titu Maiorescu sunt fie în derulare, cu săpături la rețelele de apă-canal, fie zac într-o mocirlă adâncă, cu cratere și denivelări de pământ.
[eadvert]
Străzile au fost sparte pentru înlocuirea rețelelor de apă și canalizare, în baza unui contract major al CAO, cu finanțare europeană – CL11R „Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră în zona de SE a municipiului Oradea”. Constructor este firma Leko.
Când și-au dat seama…
„Oradea, 2022, Centrul Istoric (străduțele mici Armatei Romane – Sucevei – Ion Vidu) Lucrări începute fix acum 6 luni (din care 3-4 săptămâni muncă efectivă). Totuși, până când trebuie să răbdăm? Vara praf, iarna noroi și de alte deranjuri să nu mai pomenim. (Știu, dacă nu-mi place, pot să mă mut în Vaslui, sau Bacău, sau oriunde..)”, a comentat un riveran pe un grup de socializare al Oradiei, postând imagini cu străzile înecate în noroi.
Pe când lucrarea ar trebui să fie deja închisă, dat fiind că activitatea nu mai e foarte intensă iar rețelele noi sunt în pământ, Primăria și Compania de Apă pregătesc lucrări noi pe aceleași amplasamente – refacerea canalizărilor pluviale.
Edilii au invocat faptul că abia după săpăturile la rețelele de apă și canalizare au observat cât de distrusă e canalizarea pluvială. Ceea ce a venit ca o surpriză pentru șefimea orașului, e un fapt cunoscut de ani de zile de riveranii care au acuzat în repetate rânduri că orice ploaie mai serioasă le inundă beciurile, semn clar că sistemul municipal de drenaj pluvial nu funcționa.
„Când s-au început lucrările la modernizarea rețelelor de apă-canal, în proiectul cu finanțare internațională, au descoperit că pluvialul este colmatat sau deteriorat iremedibil. Le-am cerut să completeze lucrările cu intervenția la pluvial. A fost făcută o evaluare și am aprobat să se implice Primăria cu acești bani. Se vor conecta la canalizarea pluvială toate burlanele și scurgerile.
CAO spărgând, acum, aceste străzi, are obligația de a le repara. Soluția logică e să repare tot covorul asfaltic, nu doar fâșiile afectate de săpături, pentru care aveau buget în proiect. Am completat și cu acest cost”, ne-a declarat, în octombrie, Sebastian Marchiș, șeful Direcției Tehnice din Primărie.
Încă nouă luni
Ca urmare, Compania de Apă și-a trecut, abia săptămâna trecută, prin Consiliul Local studiile de fezabilitate pentru înlocuirea rețelelor pluviale. Pentru străzile Coziei, Mărăști, Minozei, Moților, George Topârceanu, Ion Vidu, General Mociulschi, Alexandru Vaida Voievod și Bacăului, lucrarea e estimată la peste 15 milioane lei, cu durată de execuție de 9 luni, o lună pentru întocmirea proiectului de tehnic de execuție, două luni pentru licitație și șase pentru lucrările de construcții.
Pentru canalizarea pluvială de pe străzile Constantin Tănase, Beiușului, Cloșca, Nicolaus Olahus, Erou Marius Cosma, Evreilor Deportați, Garoafei, Titu Maiorescu, Caragiale, Arany Janos, Grigore Ureche, Enescu și Universității și înlocuirea rețelelor de apă de pe Beiușului și Universității, constractul este estimat la peste 24 milioane lei, cu aceleași 9 luni, termen de implementare.
Chestionat de opoziția din Consiliul local despre deranjul creat în centru cu aceste lucrări, primarul Florin Birta a anticipat că șantierele ar urma să se închidă undeva în vara viitoare.
Trimite articolul
XSuper, trec zilnic pe acolo si de multe ori era pustiu, adica nu lucra nici dracu’
Au primit si astia exact ce au votat.
Dezvoltare tovarasi!
Partea frumoasa e ca in loc sa ia pe rand strazile alea, repara una o termina si se apuca apoi de alta, asa cum ar face orice om normal, “cea mai eficienta administratie din univers (dupa bihorel)” a decis ca cel mai logic e sa spargi absolut tot cartierul, si sa nu pui la loc nici macar un trotuar!
Cica au descoperit ei doar acum ca e bai cu canalizarea pluviala, incredibil.
Genial!
-
daca ar fi castigat psd se facea cam ce a facut Badalau pe la Giurgiu, se sifonau banii de la buget la care se pricep f. bine, dar unii vorbesc sa se afle in treaba.
Asa era si in satul de unde vin eu
-
Ivanov, mai bine ne spui cum a fost la Spitalul de specialitate ȘTEI
Nu, că Oradea e ok, oraș turistic. Da poza, poza cred că e din Herson, Ucraina.
Interesant ca 100 de ani de cand sunt strazile alea, nu s-a plans nimeni ca nu sunt asfaltate si e noroi. Brusc acum au descoperit ca nu au asfalt pe ele. Ce tarani
V-a facut primaria galactica pump-track off-road mai!
Pentru turisti!
Si voi sunteti nemultumiti….
Ia platiti voi la anul cu 500% mai mult, ca ststi in zona turistica….