Deschisă încă din anul trecut vizitatorilor şi organizatorilor de activităţi culturale, Sinagoga Zion din strada Independenţei este încă înconjurată de schele sau lucrări de construcţii. În baza unui parteneriat semnat acum doi ani de Primărie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti şi firma AIDO, care are un spaţiu comercial în imediata vecinătate, aceasta din urmă şi-a asumat amenajarea şi gestionarea terenurilor din jur. Conform termenelor iniţiale din protocol, lucrările urmau să se termine până anul trecut, dar Executivul a cerut şi a primit, de la deliberativul local, aprobarea de termene noi, până în toamna acestui an.
Protocol pentru terase
Protocolul din 2015 a fost încheiat cu justificarea că „alipit de Sinagoga Neologă, situată pe str. Independenței nr. 22, se găseşte imobilul situat pe str. Independenţei nr. 24. Acest imobil încadrează Sinagoga Neologă cu două calcane care afectează imaginea sinagogii şi necesită lucrări de amenajare şi integrare în ansamblul arhitectural prezent”.
Proprietarul imobilului de lângă sinagogă, firma Aido Grup Invest SRL, s-a arătat interesat să finanţeze un proiect de amenajare şi integrare a ansamblului arhitectural format de cele două imobile, sinagoga Zion şi clădirea vecină. Acesta s-a angajat la „amenajarea calcanelor şi reabilitarea acoperişului imobilului situat pe str. Independenţei nr. 24 şi la amenajarea spaţiilor exterioare aferente sinagogii pe laturile dintre str. Independenţei, respectiv cea dinspre râul Crişul Repede şi latura dinspre parcarea subterană”.
Pe spaţiul dat în administrare societăţii comerciale este prevăzută amenajarea a două terase de alimentație publică „aferente activităţiilor comerciale ce se desfășoară sau se vor desfășura în imobilele proprietatea firmei”, valoarea lucrărilor de amenajare a terenului aferent Sinagogii Neologe urmând să fie compensată cu taxa de administrare a terenului destinat teraselor sezoniere şi a taxei fiscale datorate pentru folosinţa terenului.
Nu va fi mural
Iniţial, pe peretele din spatele sinagogii, altfel cu vizibilitate mare de pe platoul care se vrea amenajat peste viitoarea parcare subterană, se vorbea despre pictarea primului „mural” orădean – o lucrare care ar fi acoperit toată suprafaţa zidului. Ideea nu a trecut de controlul instituţiilor cu competenţe în deciziile legate de arhitectura Centrului Istoric. „Ideea a fost retezată din start de CMUAT (Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului) și de Comisia de Cultură”, spune arhitectul Cristian Puşcaş, autorul proiectului de reabilitare a sinagogii, care a luat pro bono şi partea de amenajare a vecinătăţilor monumentului.
S-a optat, într-un final, pentru amenajarea calcanelor în acord cu stilurile din perimetru. „Anul trecut, în toamnă, ultima dintre propunerile noastre a primit acordul CMUAT; de altfel, de la această comisie a pornit de la bun început pretenţia modificării calcanelor în ceva mai digerabil”, spune arhitectul.
În lucru
În prezent, pe calcanele dinspre Criş ale clădirii de pe str. Independenţei nr. 24 au apărut schelele şi primii muncitori.
Din curtea din faţa sinagogii a fost demontat gardul. Acesta are valoare de monument şi, după ce va fi restaurat, va fi reamplasat pe zidurile dinspre stradă. După modelul acestuia va fi inspirat şi gardul care va delimita, simbolic, terenul sinagogii de cel al platoului de deasupra parcării. Un gard de dimensiuni mai mici va fi montat şi pe zidul de cărămidă care mărgineşte, acum, curtea sinagogii spre Criş.
Se lucrează şi la amenajarea unui grup sanitar subteran, în spatele sinagogii. Acesta ar urma să servească atât clienţilor localurilor firmei private, cât şi vizitatorilor sinagogii, fiind administrat de firmă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!