Cofetărie spre Independenţei şi terasă de restaurant în spate, pe malul Crişului. Acestea sunt destinaţiile date de Municipalitate terenurilor care încadrează Sinagoga Zion tocmai ieşită dintr-un şantier de reabilitare care a durat doi ani.
Amenajarea propusă păstrează elementele emblematice ale perimetrului – gardul istoric, de exemplu, şi se armonizează, prin pavaj, cu restul Centrului, spune arhitectul Cristian Puşcaş.
Ca autor al proiectului de reabilitare al Sinagogii, în contul unui proiect cu finanţare internaţională derulat de Primărie, arhitectul a preluat şi amenajarea exterioară a zonei. Aceasta se face în contul unui parteneriat pe care patronul cofetăriei din vecinătate l-a încheiat cu Primăria. Acesta se angajează să amenajeze perimetrele pe care le primeşte în folosinţă de la oraş.
„Din punctul meu de vedere este un câştig acest lucru. Cunoscând istoria finanţării şi proiectului de restaurare, conservare şi reconversie a sinagogii, subliniez că, din a doua tranşă de bani alocată pentru restaurarea picturii, a mobilierului şi amenajările exterioare şi grup sanitar exterior, cea mai mare parte din bani au mers către restaurarea picturii.
Sumele rămase pentru amenajarea exterioară şi grupului sanitar exterior prevăzute în deviz erau mici şi, pe cale de consecinţă, şi calitatea proiectului şi a execuţiei şi a materialelor ar fi avut de suferit. Angajamentul pe care l-a asumat partenerul Primăriei crează premisele unei realizări de excepţie, cel puţin din punct de vedere calitativ”, spune Cristian Puşcaş.
Mai repede
„A fost o decizie luată de comun acord preluarea acestui proiect de subsemnatul, tocmai în contextul în care, cunoscând bine realităţile de pe acest amplasament, dincolo de aspectele birocratice, am încercat să scurt-circutăm hăţişul birocratic, să scurtăm cât mai mult timpii şi din primăvara acestui an să putem avea, în sfârşit, un spaţiu exterior amenajat, gata să primească turiştii şi vizitatorii.
Amenajările au început deja, evacuarea molozului, pregătirile pentru extinderea grupului sanitar, curăţarea terenului dar vremea nu permite deocamdată intervenţii mai consistente”, spune Puşcaş.
În armonie
Proiectul acestuia prevede păstrarea gardului original istoric, care va fi restaurat. Accesul se va realiza dinspre Inspendenţei, unde e şi acum dar şi dinspre platoul de deasupra parcării subterane.
„Se va realiza un dialog foarte puternic între parcela Sinagogii şi parcela viitoarei plăci urbane de deasupra parcării de pe Independenţei. Va fi un acces aproape liber spre Sinagogă. Gardul rămâne ca un element decorativ”, spune arhitectul.
Acesta zice că a optat pentru pavarea cu piatră naturală şi că nu se pune problema unei plăci de beton. „E nevoie să permitem evacuarea cât mai rapidă a apelor ascensionale provenite din pânza freatică. Va fi mult spaţiu verde, este propusă continuarea gardului istoric cu o replică a acestuia, astfel încât să păstrăm unitatea ansamblului.
S-au propus corpuri de iluminat care vor crea o ambianţă specifică locului, fără să fie agresive şi care să respecte componenta de feronerie a ansamblului. Pe perioada verii, se propune o variantă de acoperire sezonieră a spaţiului.
Gratis
„Aş sublinia că nu se pune problema restricţionării accesului în sinagogă a vizitatorilor. Consumul la terasă nu e o condiţie a accesului, dimpotrivă, accesul la grupul sanitar va fi liber, deşi acesta este administrat în regim privat”, insistă arhitectul.
Conform lui, „spre Criş va fi prevăzută o mână curentă din fier forjat care să păstreze limbajul arhitectural estetic al gardului istoric. Am apelat la exact acelaşi tip de tratare a dalajului, cu piatră naturală, aceeaşi soluţie pentru iluminat şi umbrire”.
Terasa ar ţine de un restaurant pe care proprietarul cofetăriei vrea să-l amenajaze în subsolul clădirii. Lucrările la terase ar urma să înceapă în martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!