Luări de cuvânt ale oficialităţilor şi clericilor, un concert de muzică specifică evreiască, lecturarea unui mesaj datând din 1878 dar mai ales posibilitatea reunirii sub cerul cu stele aurii al cupolei, toate sunt oferite la ceremonia de inaugurare a Sinagogii Zion din Strada Independenţei.
La capătul a 23 de luni de şantier, la 98% din stadiul lucrărilor, proiectul „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea – Debrecen” derulat de Primărie împreună cu Comunitatea Evreilor ajunge, azi, în faza tăierii panglicii inaugurale.
Capsula timpului
În timpul lucrărilor de reabilitare, sub pardoseala sinagogii a fost găsit un recipient din zinc, în care se află o sticlă sigilată. „Sticla cu hârtia este sigilată, nu ştim ce conţine. E prea mică pentru a fi planşele construcţiei, prea mare pentru un simplu text. O vom deschide la ianugurare, va fi o supriză. Putem spune clar de când datează – 24 septembrie 1878, data este inscripţionată pe tub”, spune arhitectul Puşcaş Cristian.
Conform acestuia, lucrările la sinagogă sunt în grafic. „Nu am decât cuvinte de laudă pentru calitatea lucrărilor care s-au făcut, am avut foarte puţine intervenţii pe parcurs. Consolidarea structurală e impecabilă, nimic nu mai mişcă acolo”, e garanţia oferită de arhitect.
Sub un cer de stele
Pictura interioară a sinagogii şi reabilitarea mobilierului din lemn masiv a fost o anexă la proiectul iniţial, realizată din economiile rezultate în urma licitării primului calup de lucrări – consolidarea şi reabilitarea faţadelor exterioare ale imobilului.
Pictura a fost realizată de două echipe de experţi restauratori din Budapesta şi de la Universitatea Oradea. „Pictura interioară, ca de altfel întreaga volumetrie a sinagogii e de inspiraţie maură, e arta evreilor aşchenazi, cu rădăcini în Nordul Africii şi în Spania. Simbolistica mi se pare clară şi clasică, călăuzirea poporului evreu prin deşert şi întoarcerea sa în ţara sfântă”, detaliază Cristian Puşcaş.
Răspuns criticilor
Între altele, au existat critici la adresa culorilor alese de arhitect pentru faţadele exterioare. Varianta de alb aleasă, s-a spus, nu ar pune clădirea în valoare pe fundalul unui cer mohorât. Criticilor săi, Puşcaş le răspunde că, în esenţă, totul e o chestiune de gust asumat.
„În urma studiului de parament nu am găsit culoarea originală. Am încercat să punem în valoare puţinele decoraţiuni pe care le are exteriorul, dantelăria de inspiraţie maură, astfel încât să rupem volumetria masivă. În fond, arhitectura e o chestiune subiectivă. Câtă vreme propunerea pe care mi-am asumat-o a fost validată prin avizul Comisiei de Monumente, criticilor care se pot aduce le pot opune o sută de argumente pro”, susţine arhitectul.
Programul serii
Evenimentele se vor desfăşura astfel:
La Oradea,
– ora 18:00 în 26 Noiembrie
– Siangoga Zion, Str. Independenţei nr. 22.
Debrecen,
– ora 17:30 (ora locală) în 28 Noiembrie
-Sinagoga din Debrecen, Str. Pasti nr. 4, Debrecen.
Oradea:
ora 18:00 – 18:40
Cuvântări:
– primarul Ilie Bolojan
– Preşedintele al Comunităţii Evreilor – Debrecen Tamas Horovitz
– Preşedintele al Comunităţii Evreilor Oradea – Felix Koppelman
– şeful de proiect, arhitectul Cristian Puşcaş
ora 18:30
– Deschiderea sticlei cu mesajul lăsat de evreii orădeni în anul 1878
ora 19:00
Concert Klezmer Budapest Band
Citiți principiile noastre de moderare aici!