Sionul – deschis
Printre invitaţii prezenţi au fost viceprimarii Mircea Mălan şi Huszár István și preşedintele Comunităţii Evreieşti din Debrecen, Horowitz Tamás.
Reabilitarea sinagogii s-a realizat în cadrul proiectului Promovarea turismului religios care prevede valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea-Debrecen. Conform proiectului trebuia valorificat din punct de vedere turistic, cultural şi religios două obiective aparţinând comunităţii. Obiectivele specifice sunt reabilitarea și reconversia funcţională a Sinagogii Neologe, introducerea ei în circuitul turistic național și internațional.
În timpul lucrării a fost descoperită o capsulă cu un mesaj, lăsat în sinagogă încă din anul 1878, când a fost construită și predată comunității orașului Oradea.
Mesajul din sticlă
Suspansul evenimentului de joi seara de la Singaoga Sion l-a constituit deschiderea sticlei, din cauza vacuumului prezente în interiorul ei. Conform tradiţiei evreieşti, sticla a fost spartă, iar orădenii care au umplut sinagoga la inaugurare au trăit emoţia primei lecturi a mesajului. Acesta a fost scris pe o hârtie tip calendar bisericesc de foarte mare calitate. Dovadă şi faptul că s-a conservat perfect atât culoarea roşie ce cadra textul mesajului cât şi cerneala neagră.
Textul mesajului (scris în limba maghiară) va fi interpretat de lingvişti, dar la prima cititre efectuată la inaugurare cei prezenţi au aflat detaliile despre aprobarea construirii, şi inaugurarea ei în prezenţa architectului Rimanóczy Kálmánşi a mai multor rabini din toată ţara.
Liber la vizitat
Acum, la 137 de ani, oficialii prezenţi au promis că, la rândul lor, vor lăsa şi ei un mesaj pentru posteritate.
Spargerea sticlei şi citirea mesajului a fost urmat de un „Mazal Tov” din partea oaspeţilor.
Evenimentul a fost încheiat de trupa Klezmer Band din Budapesta, oferind oamenilor care au umplut sinagoga clipe de memorat.
După cum s-a anunţat în timpul evenimentului, orice sinagogă evreiască ce nu mai poate servi scopului iniţial – religios, trebuie predată comunităţii şi folosită de către aceasta. Astfel, la Sinagoga Sion se vor organiza de acum înainte o serie de evenimente destinate publicului larg: concerte, galerii, expoziţii, alte evenimente culturale, religioase.
În plus, sinagoga va fi deschisă zilnic pentru ca cetăţenii şi turiştii să o poată vizita oricând. În faţa sinagogii se va amenaja o terasă primitoare, astfel încât turiştii să poată poposi mai mult la acest nou obiectiv simbolic pentru Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!