Oradea Heritage – Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor a lansat marţi seara, la Sinagoga Neologă Sion, proiectul Sinagoga Ludica. Prin acest proiect, săptămânal publicul va avea ocazia să participe gratuit la diferite spectacole dedicate copiilor şi familiilor în zilele de marți și duminică.
„Sinagoga Ludica este un nou concept pentru acest spaţiu care este un spaţiu multicultural, un spaţiu care are posibilitatea de a se transforma. Păstrăm tot ceea ce înseamnă partea de cult, dar asta nu înseamnă că nu putem să ne bucurăm în această sinagogă aşa cum se bucură comunitatea evreiască când sărbătoreşte – şi prea puţini o ştiu– sărbătoarea Purim, când sinagoga este inundată de copii spre bucuria părinţilor. Aşadar, în fiecare marţi va avea loc la sinagogă, cu titlul gratuit, câte un spectacol oferit de Asociaţia Teatrul de Copii”, a anunţat în deschiderea proiectului Angela Lupşea, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor – Oradea Heritage.
Şi weekend-urile vor aduce surprize în sinagogă. Va fi oaspete aici festivalul Caravana cu Jocuri, un proiect dedicat familiei, prieteniei, socializării, al educației prin artă care îmbină activități menite să stimuleze gândirea logică și să dezvolte abilități sociale și cognitive de la mic la mare. De asemenea, Prietenii Veseliei pregătesc un spectacol de umbre prin jocul mâinilor. Angela Lupşea a lansat invitaţia şi altor asociaţii care desfăşoară activităţi pentru copii să se înscrie în programul Sinagoga Ludica de duminică.
Primul eveniment din proiect a fost marţi seara spectacolul „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, susținut de Teatrul de Copii din Oradea sub coordonarea actorului Şerban Borda. „Noi am mai jucat spectacolul acesta de patru ori în luna iunie, la sala Arcadia. Astăzi avem doi colegi noi, care vor juca pentru prima dată: Edi şi Blanca – cea mai mică din trupă. Noi nu ne vom opri doar la acest titlu, Gâlcevile din Chioggia. Facem deja repetiţii pentru reluarea unui alt spectacol, Secenele meşteşugarilor din Visul unei nopţi de vară, am repetat şi Avarul de Moliere, aşa că în fiecare săptămână vom schimba titlul. În 6 decembrie aş dori să avem o mică premieră care se va numi Spiriduşii, iar anul viitor, în iunie, vom avea premiera spectacolului Revizorul de Gogol. Vă rugăm să pupularizaţi cât mai mult evenimentele noastre pentru că merită aplauzele publicului”, a precizat Şerban Borda.
În Teatrul de Copii activează 14 copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, care au mărturisit înaintea spectacolului de marţi seara că cel mai greu este să înveţi textul, să ai prezenţă scenică, să vorbeşti clar şi tare şi să joci cu emoţie, să simţi că tu eşti personajul.
Până în iunie 2023, Teatrul de Copii va prezenta la sinagogă 42 de spectacole. Piesele sunt pregătite de copii sub îndrumarea actorului Şerban Borda în variante scurtate de numai o oră, concentrând subiectul şi adaptându-l pentru un spectacol jucat de copii.
Marţi seara au jucat „Gâlcevile din Chioggia” în faţa jurnaliştilor şi a părinţilor, cu mult talent, cu multă expresivitate şi emoţie, stârnind de multe ori râsetele şi aplauzele spectatorilor. Următorul spectacol al Teatrului de Copii va fi marţi, 27 septembrie, de la ora 18:00, când se va juca Secenele meşteşugarilor din Visul unei nopţi de vară. Nu uitaţi, intrarea este gratuită la toate evenimentele din cadrul proiectului Sinagoga Ludica.
[eadvert]
Trimite articolul
XFELICITARI PENTRU INITIATIVA SI EFORT.AS DORI SA STIU PROGRAMUL STAGIUNI,.MULTUMESC