În esenţă, este vorba despre finanţarea unor proiecte ce au în centru Sinagoga Neologă Zion, Dealul Ciuperca, proiectul pentru Piaţa Rogerius şi construirea drumului expres ce ar lega strada Bihorului de strada Făcliei, până la viitorul pod Macio din Dragoş Vodă.
Aceste proiecte câştigate alături de partenerii maghiari vin după cele ce prevăd modernizarea blocurilor operatorii de la Spitalul Judeţean şi Spitalul Muncipal Dr. Gavril Curteanu, alături de Universitatea din Debreţin – Clinica din Debreţin.
Sinagoga
Sinagoga Zion situată pe strada Independenţei este un monument arhitectural cu o deosebită valoare artistică și simbolistică pentru Oradea şi istoria acestui oraş. Această sinagogă va fi reabilitată printr-un proiect depus alături de Comunitatea evreilor din Debreţin, prin care va fi reabilitată şi sinagoga din Debreţin. Se doreşte introducerea celor două locaşuri de cult în circuite turistice religioase. „Totodată, se are în vedere și atribuirea unei funcții noi Sinagogii Zion, compatibilă cu cea de a salva și de a reda comunității un obiectiv arhitectural deosebit de important pentru cultura locală orădeană și regională”, arată municipalitatea într-un comunicat. Perioada de implementare a acestui proiect este de 18 de luni. Bugetul total al proiectului este de 1,9 milioane euro, din care municipiului Oradea îi revin 1,56 milioane euro, iar comunității evreilor din Debreţin 326.298 euro. Fondurile europene obținute sunt în valoare de 1.414.284 euro, transmite Primăria.
Ciuperca
Un alt proiect câștigat se cheamă „Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană și specii de arbori protejați pe Dealul Ciuperca – Oradea și în Korosszegapati – Hajdu- Bihar”, acronim CBC NATURAL- HAB. Prin acest proiect, se doreşte revitalizarea Dealului Ciuperca, prin amenajarea unei grădini botanice. „Ameliorarea terenului, stabilizarea versantului și reducerea riscului de alunecare de teren pe Dealul Ciuperca. Protejarea florei locale a celor două regiuni menționate”, sunt obiectivele anunţate ale proiectului, care ar trebui implementat în 20 de luni. Partenerul Primăriei orădene este Autoguvernarea Minorității Române din Korosszegapati (Ungaria).
Valoarea totală a investiției este de 1,94 milioane euro, din care contribuția proprie a municipalității este 987.253 euro, finanțarea nerambursabilă este de 735.000 euro, iar contribuția autoguvernării Române din Korosszegapati este de 220.051,41 euro.
Piaţa Rogerius
”Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru Educație antreprenorială în municipiul Debrecen”. Este denumirea proiectului în care Oradea are ca partener Camera de Comerț și Industrie Hajdu- Bihar. În cadrul acestui proiect va fi construit Centrul de afaceri pentru micii producători din Piața Rogerius – investiţie care a suscitat controverse în rândul orădenilor din cartierul Rogerius. În cadrul aceluiaşi proiect, s-ar dezvolta un Centru de Educație antreprenorială şi în Debrecen.
Valoarea totală a investiției este 5,7 milioane euro, din care municipiului Oradea îî revine 4,7 milioane euro, iar Camerei de Comerț și Industrie din Hajdu- Bihar 1 milion de euro.
Drumul expres
Drumul expres pe care Primăria îl vrea în zona de deal a oraşului va fi finanţat tot printr-un proiect transfrontalier. Drumul ar lega zona blocurilor ANL situate pe Bdul Ştefan cel Mare şi zona Dragoş Vodă, pe relaţia străzilor Bihorului – Ecaterina Teodoroiu – Făcliei – Pod Macio – strada Dragoş Vodă. Acest drum a fost aprig contestat de orădenii ce locuiesc pe strada Ecaterina Teodoroiu, îngrijoraţi de poluare şi de trepidaţiile la care le vor fi supuse locuinţele.
Proiectul se cheamă ”Decongestionarea traficului rutier și îmbunătățirea mobilității populației pe coridorul de legătură Oradea – Biharkeresztes”, iar obiectivul declarat se referă la decongestionarea traficului rutier din municipiu, prin realizarea unui drum rapid de legătură între cele două tronsoane ale drumului european E60 care delimitează municipiul Oradea. Proiectul este de 13,1 milioane de euro, din care fonduri europene sunt 5,95 milioane euro. Atât Centrul din Piaţa Rogerius cât şi drumul expres au ca durată de realizare doi ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!