Prin implicarea în amenajarea sinagogii ca secție a Muzeului Orașului Oradea, Primăria Oradea a dorit să își arate respectul și admirația pentru comunitatea evreilor. E, practic, după cum însuși primarul Bolojan a mărturisit, o celebrare a contribuției evreilor la dezvoltarea orașului Oradea.
„Acest proiect are două componente: una de respect față de ceea ce a făcut comunitatea evreiască în Oradea și de comemorare a tragediei din anul 1944, când o treime din populația orașului a fost deportată – comunitatea evreiască. Orașul arată astăzi așa, mai ales în zona centrală, pentru că cele trei comunități: evreiască, maghiară și română și-au adus fiecare aportul la ceea ce este orașul astăzi. Dar unele dintre cele mai importante clădiri, cele emblematice sunt proiectate și construite de arhitecți sau antreprenori evrei. Așadar, această comunitate, de-a lungul sutelor de ani, și-a adus aportul la felul în care arată astăzi orașul. În ceea ce privește partea de comemorare, se cuvenea să marcăm această componentă a Holocaustului, care s-a derulat în Oradea, în perioada în care orașul s-a aflat în componența Ungariei, în primăvara anului 1944, când – așa cum am spus, peste 22.000 de evrei orădeni au fost deportați, dintre care cea mai mare parte au murit în lagărele de concentrare. Tinerii trebuie să știe ceea ce s-a întâmplat, astfel încât astfel de tragedii să nu se mai repete”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Sinagoga a fost construită în 1928 după planuri realizate de arhitectul Lobl Ferenc în anul 1910. A fost ultimul tempu mosaic edificat în Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!