Deşi, fiind în opoziţie, au hulit supravegherea examenelor cu camere video, e notabil că actualii responsabili ai învăţământului au păstrat, totuşi, video-supravegherea introdusă de ministrul Funeriu cu tot riscul presupus de această măsură nepopulară.
Astfel, încă din stadiul de simulare, examenele de absolvire a gimnaziului respectiv a liceului sunt monitorizate video. Luni s-a susţinut proba de limba şi literatura română.
Camere video anti-copiat
„Prin organizarea simulărilor urmărim familiarizarea elevilor cu condiţiile de examen, inclusiv cu prezenţa camerelor video de supraveghere. Sigur că vrem să vedem şi stadiul pregătirii elevilor din clasele terminale. Iar din punct de vedere tehnic, ne interesează timpul de transmitere a subiectelor către centrele de comunicare şi către fiecare şcoală”, ne-a declarat Claudiu Damian, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor.
Acesta ne-a mai informat că ISJ Bihor ar dori ca notele de la simulări să ajungă în catalog.
„Noi am recomandat unităţilor de învăţământ să se treacă în catalog notele obţinute la simulări. Subliniez, e o recomandare, nu o impunere, fiindcă testele de simulare durează 120 de minute pentru bacalaureat, respectiv evaluările naţionale 180 de minute. Mai precizăm că simulările cu subiect unic pot fi organizate la nivel de minister, de inspectorat, de şcoală sau de profesor. Astfel, dacă directorii sau profesorii consideră că mai au nevoie de o verificare, pot să o facă”, a completat Claudiu Damian.
Potrivit acestuia, la simulări s-au înscris circa 11.000 de elevi bihoreni, cam jumătate la evaluările naţionale de absolvire a clasei a VIII-a şi jumătate pentru bacalaureat.
Azi, simulările continuă cu susţinerea probei la limba maternă şi mâine la matematică. În cadrul simulării bacalaureatului, liceenii vor susţine pe 27 proba obligatorie a profilului iar pe 28 martie, proba la alegere a profilului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!