Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea națională pentru Evaluarea Națională 2024 în zilele de 5, 6 și 7 februarie 2024, potrivit unui ordin al Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial.
[eadvert]
Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 6.760 din 7 decembrie 2023. Simularea examenului național de Bacalaureat 2024, pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a, va avea loc o lună mai târziu, în perioada 4-7 martie.
„Simulările au rolul de a-i familiariza pe elevi cu rigorile examenelor naționale și de a optimiza rezultatele rezultatele obținute la finalul studiilor gimnaziale și liceale”, este de părere inspectorul școlar Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Unele școli și licee au organizat deja la nivel de unitate astfel de simulări, la diferite materii, tot cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale și în vederea simulării condițiilor de organizare și desfășurare a evaluării digitalizate.
„Aceste simulări sunt foarte bune pentru că le arată copiilor nivelul la care sunt în momentul respectiv. Noi săptămâna aceasta am dat simulare la clasa a XII-a, la Limba și Literatura Română, pentru elevii care vor susține examenul de Bacalaureat. Ne dorim ca elevii să știe unde sunt și ce trebuie să facă pentru a îmbunătăți situația. La final, profesorii stau de vorbă cu fiecare elev în parte și fac împreună un plan de măsuri, astfel încât să nu ajungă în situația respectivă. De pildă, la noi, la o clasa de a XII-a, am avut trei note sub 6, la Limba română. Am avut și note peste 6 sau peste 7, dar am avut și 9,90. Pentru cei cu note mai mici facem plan de măsuri, pentru că la BAC targetul este 6, dar stabilim plan de măsuri pentru pentru cei cu note sub 6, sau cu note peste 6 și 7”, a explicat prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Testează limitele aplicației
O noutate semnificativă constă în evaluarea digitalizată a lucrărilor. Această măsură reprezintă o adaptare necesară la contextul actual, oferind flexibilitate și siguranță în procesul de evaluare.
„Lucrările se evaluează digitalizat, în centrul unde s-au susținut simulările. Nu vom organiza centre pentru a nu da peste cap activitatea unităților de învățământ. Profesorii vor evalua în școală. Lucrările se scanează în centrele de evaluare, la fel ca la sesiunea de BAC din toamnă și odată încărcate pe platformă vor fi distribuite spre evaluare profesorilor înregistrați ca evaluatori din toată țara. Va fi testată această aplicație pe un examen cu toată generația de absolvenți. La BAC-ul de toamnă au fost 1.200 de absolvenți. Acum vom testa la maximum limitele aplicației”, a explicat inspectorul școlar general Horea Abrudan.
La simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt așteptați 5.318 elevi de clasa a VIII-a, iar la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat vor participa elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă. În Bihor, în clasa a XII-a, zi, sunt 3.953 de elevi, iar în clasa a XIII-a, seral și frecvență redusă sunt 730 de elevi.
Rezultatele vor fi publicate anonimizat, iar notele nu vor fi trecute în catalog, conform ordinului.
„Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog”, este stipulat în document.
Utilizarea codurilor individuale înlocuiește numele și prenumele candidaților, asigurând confidențialitatea procesului de evaluare. Rezultatele vor fi comunicate în mod anonimizat, iar analiza acestora se va face la nivelul unităților de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri în clasă, ședințe cu părinții și la nivelul consiliului profesoral.
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a
- 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
- 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
- 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024
- 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!