Sunetul lor n-au anunţat însă un dezastru, ci doar un amplu exerciţiu de cooperare, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Exerciţiul s-a făcut împreună Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Sâniob, Administrația Bazinală de Apă Crișuri, Jandarmeria Bihor, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor şi IPJ Bihor.
90 de persoane de persoane fiind angrenate în exercițiu de simulare a inundațiilor și poluare cu desfășurare de forțe și echipamente în apropierea podului rutier din localitatea Sâniob.
Scenariul exercițiului a presupus depășirea cotelor de pericol aferente codului roșu hidrologic la staţia hidrometrică Marghita cu producerea de infiltraţii prin şi pe sub corpul digului de apărare având ca efect o deversare a râului cu o lamă de 30 cm de apă punând în pericol cel puțin nouă gospodării din proximitatea podului. Mai mult decât atât, scenariul a luat în calcul inclusiv antrenarea de material poluant de la rampa de încărcare țiței Conpet SA aflată în aval de localitatea Marghita.
Echipele noastre au intervenit cu diguri din panouri mobile, mașină de umplut saci cu nisip, motopompe, baraje limitatoare, material și lavete absorbante și bărci.
Toate structurile implicate și-au atins obiectivele stabilite generând astfel reușita exercițiului de simulare.
„Prin aceste exerciții se urmărește atât instruirea echipelor de intervenție, testarea echipamentelor din dotare cât și comunicarea și implicarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (CLSU). Cu cât suntem mai pregătiți pentru situații de urgență cu atât scade riscul producerii de pagube sau de pierderi de vieți omenești”, ne-au transmis reprezentanții ABA Crișuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!