Scopul principal al acţiunii îl reprezintă verificarea modului de organizare şi de avertizare-alarmare a populaţiei din judet, în cazul unor situaţii de urgenţă provocate de inundatii. Exerciţiul îşi mai propune să determine modul de conlucrare, la nivel judeţean, a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, generate de inundaţii. De asemenea, primarii şi deţinătorii de lucrări vor fi testaţi pentru a vedea dacă cunosc atribuţiile ce le revin conform Manualului Primarului, pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a prevederilor Planurilor de apărare împotriva inundaţiilor.
La exerciţiu vor participa structuri din cadrul: Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, AN „Apele Române” Administraţia Naţională de Meteorologie, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Sucursala teritorială Someş – Criş, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Arad şi Bihor (Centre Operationale), Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi Arad (Centre Operationale), Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă Salonta, Tinca, Batăr, Tulca, Avram Iancu, Ciumeghiu, Mădăras din judetul Bihor, doua Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Arad, balastiera Tekon judeţul Bihor, Staţia de Pompe Ant .
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, prin Centrul Operaţional, va transmite avertizări, prognoze şi informaţii comisiilor şi comandamentelor locale asupra fenomenelor ce se pot produce, centralizând datele privind efectele fenomenului meteorologic şi situaţia din teren, raportate de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
La sfârşitul acţiunii vor fi întocmite rapoarte, la nivel de bazin hidrografic, cu concluziile rezultate, termene si responsabilităţi pentru remedierea deficienţelor, precum şi cu propuneri pentru îmbunatăţirea activităţii de management a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.
Ovidiu Morcan
Citiți principiile noastre de moderare aici!