Simularea examenului de Bacalaureat 2024 se apropie cu pași repezi, iar elevii se pregătesc intens pentru prima probă, cea de Limba și literatura română. Mai multe conținuturi de la disciplinele de Bacalaureat, printre care 5 autori la limba română, au fost exceptate la aceste simulări din programele integrale pentru examenele din vară.
[eadvert]
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 08:30. Conform ordinului emis de Ministerul Educației, probele încep la ora 09:00, moment în care, în fiecare sală se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat.
Repartizarea elevilor în bănci se va face conform procedurilor stabilite, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore.
O noutate importantă în desfășurarea simulărilor este scanarea lucrărilor și corectarea digitalizată a acestora, ce va avea loc pe platforma dedicată, cu implicarea profesorilor evaluatori din alte județe.
„Lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
Rezultatele simulării examenului de Evaluare Națională la clasa a VIII-a, corectate digitalizat, arată că peste 135.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au obținut nota 7 la Matematică.
Totuși, modificările aduse programelor pentru simulările Bacalaureatului 2024 includ eliminarea unor conținuturi la disciplinele de Limba română, Matematică, Istorie, Geografie și altele, conform ordinului ministerial.
Un alt aspect esențial este procesul de secretizare și scanare a lucrărilor, conform procedurilor stabilite. Profesorii asistenți vor scana lucrările în timp real, iar rezultatele elevilor nu vor fi făcute publice.
La simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat participă elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă, prevede ordinul nr. 6.760 din 7 decembrie 2023. În Bihor, 3.953 de elevi de clasa a XII-a și 730 de clasa a XIII-a seral sunt așteptați la examen.
Elevii de clasa a XII-a din anumite județe susțin simularea în prima zi de după vacanța de schi (Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea).
În ciuda schimbărilor, Ministerul Educației asigură că procesul educativ se va desfășura în condiții normale pentru elevii care nu sunt implicați în simulările examenelor naționale.
Programul orelor pentru ceilalți elevi va fi stabilit de către consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ.
Rezultatele finale ale simulării vor fi comunicate la data de 15 martie 2024.
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024:
- 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!