Aproape o sută de iubitori de poezie, prieteni, dar şi poeţi, muzicieni şi oameni de cultură s-au adunat miercuri seara la lansarea celor trei volume de sonete ale poetei Mihaela Dindelegan: „Statui şi zei”, „Sonetele inimii” şi „Dorul de nemărginire”. Pregătit minuţios de autoare pentru a crea o stare înălţătoare, similară cu cea pe care a avut-o când a scris sonetele, evenimentul lansării cărţilor a avut loc la Grand Palace, şi a conţinut atât momente poetice cât şi muzicale, revelaţia serii constituind-o dialogul în versuri între doi prinţi.
„Într-o zi superbă de toamnă ne-am adunat aici să culegem roade: roadele unei simţiri poetice înălţătoare, ale unei trăiri profunde care s-a revărsat într-o bogăţie de verbe, substantive, adjective, epitete, reunite toate în… SONETE. Oradea zilelor noastre se poate mândri cu forţa poetică a unor noi creatori de sonete, dintre care o parte se află chiar printre noi, în această sală. Sonetele Mihaelei Dindelegan transmit simţăminte puternice, stări de spirit încărcate de profunda valoare vitală regăsită în simţire. În versurile celor 503 sonete cuprinse în cărţile pe care le lansăm astăzi sperăm să vă regăsiţi cu gândul şi simţirea dumneavoastră, deoarece au fost scrise din inimă pentru inimi”, a spus moderatoarea Angela Pop, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, în prezentarea volumelor lansate.
Sacrificiile poeţilor
Cărţile au apărut la Editura Primus şi se bucură de o grafică de excepţie a coperţilor, realizată de artistul Adrian Buzaş. Despre conţinutul volumelor a vorbit tânăra poetă Alexandrina Chelu, completată de poetul şi compozitorul Florian Chelu Madeva, care a dat citire şi unui text de Benedetto Croce despre sacrificiile poeţilor care ajung să creeze versuri cu adevărat profunde. Dramaturgul, eseistul şi esteticianul literar Mircea Bradu şi-a exprimat în cuvinte admirative aprecierea pentru poetă, dar şi pentru versurile conţinute în cele trei cărţi, pigmentându-şi discursul cu evocări privind dificultarea realizării acestui gen epic cu o structură fixă, care este sonetul. Mircea Bradu s-a oferit să întocmească şi o recomandare pentru Uniunea Scriitorilor, în varianta în care Mihaela va dori să acceadă la această structură. Despre poetă şi cărţile ei a mai vorbit doctorul Lucian Munteanu, şi el poet purtând pseudonimul literar Noru Silvan. „Poeta Mihaela Maria Dindelegan ne plimbă pe o alee poematică foarte diversă: de la metafore inedite la termeni mai puţin uzitaţi în graiul modern şi monden, poluat în prezent de limbajul eliptic al computerelor”, a afirmat acesta din urmă.
Rin Tripa şi Alexandrina Chelu au jucat rolurile celor doi prinţi care şi-au recitat reciproc sonete de dragoste, pe melodia lui Vangelis, „Cucerirea Paradisului”. Mutu Astrid, elevă la clasa de canto muzică uşoară a profesoarei Dana Oprescu, a stârnit ropote de aplauze interpretând superb melodia „Cerul este al meu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!