Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea a găzduit, miercuri, 29 martie, Simpozionul „Iosif Vulcan – la judecata urmașilor”, cu prilejul împlinirii celor 182 de ani de la nașterea cărturarului bihorean, Iosif Vulcan.
Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualității românești din vremea sa, practicând un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvență rar întîlnită în mediul scriitoricesc. Spirit iluminist și înflăcărat promotor literar, acesta a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii și ale creativității în diverse registre spirituale.
Custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, dr. Ioan F. Pop, a deschis evenimentul caracterizându-l pe întemeietorului revistei Familia ca fiind generos, ajutându-i pe poeții aflați la început de drum. „Debutul lui Eminescu, eu îl pun pe seama generozității lui”, a declarat dr. Ioan F. Pop.
Evenimentul de ieri a fost un moment de ilustare a activității literare a lui Iosif Vulcan, folosindu-se ca punct de referință activarea în cadrul revistei Familia. De asemenea, au fost punctate și câteva aspecte personale din viața acestuia, precum notele de călătorie, fiind prezentat „turistul” Iosif Vulcan.
Prof. univ. dr. Blaga Mihoc a amintit despre un moment din viața lui Vulcan, când, retras în Pădurea Buloi, Vulcan relatează despre o întâmplare mai mult sau mai puțin adevărată, dar simbolică, „cu o damă franțuzoaică, care umblată prin Transilvania și știind românește, binevoiește să-i cânte, nici mai mult, nici mai puțin, decât melodia pe care o auzim astăzi, din oră în oră, cântată de Turnul Primăriei Orădene, intitulată «Marșul lui Iancu»”.
Florin Ardelean le-a prezentat celor aflați la eveniment aspecte din viața redactorului, înainte de a pune bazele revistei Familia și întâmplări mai puțin cunoscute de către publicul larg, precum duelul la care a fost provocat de către vechiul său coleg de facultate. „Dacă vă voi spune că era cât pe ce să nu-l mai avem pe Iosif Vulcan, să scoată revista Familia, pentru că a fost la un pas de un duel, nu o să vă vină să credeți. Aflăm asta chiar din revista Familia, cu ocazia Jubileului de 25 de ani”, a precizat conf. univ. dr. Florin Ardelean.
Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!