Un fotograf orădean care s-a remarcat prin imaginile inedite pe care le aduce în fața audienței sale, în online, a postat recent dovada întâlnirii cu vidra de pe Criș. Lazăr Constantin e pasionat, în mod evident, de micile sălbăticiuni care trăiesc de-a lungul traseului urban al apei. Vidra a fost surprinsă de mai multe ori în zona Podului Dacia, spre disperarea pescarilor care văd în ea un concurent mult mai harnic și mai priceput.
[eadvert]
„Am suprins-o prin așteptare. În timpul meu liber ies pe malul Crișului să văd fauna și să suprind viața animalelor și păsărilor.De obicei urmăresc pescărelul albastru dar, până apare el, fotografiez tot ce mișcă. Petrec în jur de 5 – 8 ore în așteptare, indiferent de vreme”, ne-a relatat fotogaful.
Conform specialiștilor biologi, vidra „e un animal predominant nocturn, foarte timid şi dificil de observat, de obicei activ cu circa o oră înainte de amurg şi până la o oră după ivirea zorilor. Ziua se odihnește în culcușuri sau vizuine săpate printre rădăcinile arborilor de pe malul apei, sau în vegetația densă de pe maluri”.
Prezența vidrei într-un anumit mediu este puternic corelată cu existența resurselor de hrană. Vidrele sunt animale teritoriale și solitare, ele nu trăiesc în familii, excepție făcând perioada de aproximativ un an în care femela de vidră își crește puii și perioada de aproximativ o săptămână când are loc împerecherea. Reproducerea are loc tot timpul anului, nu există un anumit sezon de împerechere. Vidrele au un teritoriu ce variază ca dimensiune în funcție de anumiți factori precum: tipul de habitat, bogăția în resurse de hrană, disponibilitatea zonelor de odihnă, deranjul antropic și poate avea dimensiuni de la 3 km² la 40 km². Masculii au teritorii mai marii ca cele ale femelelor și în cadrul teritoriului unui mascul se pot suprapune teritoriile mai multor femele.
Specie strict protejată
Foarte important de reținut e că vidra e o specie strict protejată prin legi internaționale. Conform Listei Roșii a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) specia vidră este Potențial Amenințată – NT (Near Threatened).
Legislația cinegetică din România impune o protecție strictă pentru specia vidră, valoarea despăgubirii conform legii 407/2006 și Legii 197/2007, în cazul braconării unui exemplar de vidră este de 2000 de euro.
Trimite articolul
XPoate nu ar trebui promovate astfel de stiri, cred ca astfel ele ar fi mai in sugranta.
-
Rezonez cu @Mario, asa este, nu mai faceti reclama (promovare) lasati animalele rare in pace si nu numai pe ele. Lasati-le sa-si duca viata in liniste si-n intimitatea lor naturala.