Inventatoarea, cercetătorea și antreprenoarea bihoreană Simona Elena Bișboacă, cu mai multe brevete de invenție la activ, premiate la concursuri din întreaga lume, a fost invitată să participe la aniversarea a 10 ani de activitate, prin numărul 100, al revistei Știință&Tehnică în noul format. Evenimentul a avut loc în 6 noiembrie la București, în Aula Academiei Române.
„Am primit cu mare onoare invitația de a participa la eveniment în calitate de cercetător, inventator și antreprenor. Revista Știință&Tehnică, în noul format, aniversează 10 ani de activitate prin nr 100 al revistei și au ținut neapărat să mă prezinte ca pe unul dintre puținii cercetători și inventatori din România, care a reușit singur să-și implementeze brevetele în producție, în propria companie”, ne-a declarat Simona Bișboacă.
[eadvert]
Întâlnirea a fost prezidată de academicianul Răzvan Theodorescu – vicepreşedinte al Academiei Române. Discuțiile au fost conduse de profesor Alexandru Mironov, directorul onorific al revistei Știință&Tehnică. Printre cei prezenți s-au aflat: academicianul Nicolae Zamfir – fizician, Andrei Dorobanțu, fizician cercetător al Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele, Cristian Român, scriitor și cercetător independent, academicianul Dumitru Prunariu, al 103-lea om în spațiul cosmic și membru al Academiei Române, prof. dr. ing. Tudor Prisecaru din parte Universității Politehnica București, Andreea Paul de la INACO – inițiativa pentru competitivitate, reprezentanți de la USAMV București, Academia de Științe Economice București.
„Am deschis întâlnirea prezentând în câteva cuvinte evoluția mea în cercetare-inovare și câteva dintre produse. Am concluzionat că totul a pornit de la studiu, știință și, să nu uităm, curiozitate, fiind rețeta ideală pentru inovație și inventică! Curiozitatea fiind un element esențial în abordarea științei și dezvoltarea intelectului. Cum spuneam într-o ediție TEDx: omul cât trăiește învață, dar cu cât învață mai mult își dă seama cât de puține știe!”, a precizat Simona Bișboacă.
Inventatoarei bihorene i-au rămas în minte vorbele lui Dumitru Prunariu: „Cel mai important lucru e să-ți pui întrebări, pentru că așa cum spunea și Simona, curiozitatea reprezintă un element esențial în a face descoperiri. Suntem curioși, ne întrebăm de ce? Vrem să aflăm, de ce? Ne construim instrumente pentru a afla de ce? Aflăm de ce? Și descoperim că multe alte lucruri devin necunoscute. Mergem mai departe și descoperim, descoperim, descoperim și uite așa, exponențial descoperim cât de puțin știm și cât de multe mai avem de descoperit”.
„A fost o întâlnire remarcabilă cu oameni pe măsură!”, a concluzionat Simona Bișboacă.
Brevete și invenții
Dintre produsele inventate Simona Bișboacă și premiate la diferite concursuri amintim: Antioxivita, Propolis Esența, Phenalex, Fructonata, Gusturi bio.
Prima cerere de brevet de invenție a depus-o în 2009, pentru Antioxivita.
„Antioxivita este fabricat după prima tehnologie brevetată. După ce am revenit în țară, în urma unei mobilități Erasmus în Italia, unul dintre profesori nu a vrut să-mi recunoască nota obținută la examenul de oenologie în Italia, așa că am fost nevoită să învăț și cursurile din țară. În timp ce învățam am avut un moment de revelație, am pus cap la cap informațiile ce le-am acumulat în Italia cu informațiile din cursurile de acasă: am observant că în struguri există o anumită cantitate de antioxidanți (polifenoli), iar în vin mult mai puțină și m-am întrebat unde ar fi restul? Răspunsul a fost simplu: în țescovina rezultată în urma vinificației, țescovină care de obicei se aruncă. Așa a apărut ideea de a recupera acești antioxidanți din struguri, antioxidanți cu proprietăți benefice asupra sănătății. Ca idee, în cercetare totul decurge destul de lent, adică până am reușit să pun pe piață primul produs am urmat un parcurs anevoios cu multă muncă și studiu, timp de 10 ani. Anul acesta aniversăm 10 ani de activitate și uitându-mă în urmă pot să spun că totul a meritat prin prisma testimonialelor primite de la clienții noștri, mulțumiți de faptul că antioxivita le-a redat sănătatea, lor sau celor din jur”, își amintește cercetătoarea.
La scurt timp după ce a intrat pe piață cu Antioxivita, a înregistrat și al doilea brevet: tehnologia de obținere a unui extract apos de propolis, adică Propolis esența. „Ideea produsului a apărut de la o dilema: de ce exista extract de propolis doar în alcool sau propilenglicol (E1520)? Ca inginer în industria alimentară nu aș recomanda nimănui un extract în propilenglicol, decât pentru uz extern. Varianta cu alcool e mai sigură, dar mai greoi de administrat la copii de exemplu. Așa că am încercat să găsesc o soluție: oare cum aș putea extrage componentele bioactive din propolisul brut (adică esența propolisului) în apă? După multă documentare științifică și multe experimente, am reușit să pun din nou cap la cap informații și să obțin un produs ce conține substanțele bioactive din propolis (solubile în apă, alcool și grăsimi), dar în apă”, povestește inventatoarea.
Cel de-al treilea brevet l-a implementat în producție în 2017. Este vorba de Fructonată. Un nou tip de aliment, un produs care se plasează undeva între fructul proaspăt, fructul congelat, fructul uscat și conservele din fructe (gem, marmeladă, dulceață, etc). „Fructonata este singurul produs din fructe, care nu suferă procesare termică ce distruge vitaminele și enzimele, nu necesită depozitare specială după ambalare și păstrează gustul adevărat de fructe: dulce-acrișor. Ideea a apărut într-o zi de septembrie, în 2011, călătorind cu mașina, când mânați de curiozitate am început să ne întrebăm de ce dulceața trebuie fiartă, de ce se folosoște atâta zahăr și de ce nu prea are gustul fructelor proaspete?!”, precizează Simona Bișboacă.
Medalii și premii
Lista de medalii și premii obținute de Simona Bișboacă este foarte lungă. Punctăm doar câteva dintre ele: Gold Medal –International Warsaw Invention Show 2011 Warsaw, Poland; Silver Medal –International Warsaw Invention Show 2011, Warsaw, Poland; Special Award from Korea Invention News – International Warsaw Invention Show 2011 Warsaw, Poland; Special Award from Asia Invention Creativity Association – International Warsaw Invention Show 2011, Warsaw, Poland; Silver Prize – Seul International Invention Fair 2011, Seul, South Korea; Gold Placket – International Fair on Innovation in Agriculture, Food Industry and Agricultural Machinery Agro Arca 2012, Slatina, Croatia; Best innovative product – Honey Fair 2013, Câmpina, Romania; Gala Femeia anului – premiul categoria Știinta – 2013, Bucuresti, România; IFIA Glory – International Federation of Inventors Associations, apreciere acordata pentru reusita de a implementa în producție doua dintre brevete, astfel aducând în piață un aport știintific, dar și de dezvoltare pe plan economic, 2014, Cluj-Napoca, România; Erasmus+ 30 years EU Success Story, European Parliament, Strasbourg, France, 2017; SCIENTIA PRAEMIUM UNIVERSITAS VARADIENSIS, Universitatea Oradea, 2019, Oradea, România; Premiul Excelență în Meserie, dec. 2019, Gala Comunității Bihorene, Oradea, Bihor.
Trimite articolul
XPai ? Nu ti-a iesit madame cu primaria ? Halal ! Am spus eu ca ai un nume predestinat……….bisboaca ! Apropos,daca tu ai inventat propolisul,albinuta saraca ,a ramas fara job ? In rest, autoreclama la nimic,nici dracu nu cumpara minciunile tale !