Prima lucrare – Simfonia spaniolă de Édouard Lalo, este un concert pentru vioară şi orchestră, concepută în 5 mişcări, pe teme create de autor în spiritul exoticului şi poeticului folclor spaniol – principala sursă de inspiraţie pentru compozitorii francezi ai vremii.
În cea de-a doua parte a concertului, melomanii vor putea audia Suita simfonică „Planetele”, op. 32, H 125 de Gustav Holst.
„În primă audiție la Oradea, interpretarea lucrării necesită un aparat orchestral considerabil lărgit. Cu un efort financiar remarcabil, instituţia noastră asigură toate condițiile pentru ca acest eveniment să dea tonul unui început de stagiune remarcabil. Suita a fost compusă în intervalul 1914-1916 şi este alcătuită din şapte părţi, fiecare dedicată unei planete, cu excepţia lui Pluto, care nu fusese descoperită încă, şi a Pământului”, a descris maestrul Romeo Rîmbu, cel care va asigura conducerea muzicală a concertului.
Violonist de excepţie
Ultima parte a Suitei simfonice „Planetele” va fi interpretată cu participarea Corului de femei al Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.
Invitat în concert este Nicolas Köeckert, un tânăr violonist german care şi-a câştigat deja bine meritata apreciere pe plan mondial.
Profesor de vioară la Universitatea de Muzică din Viena, Nicolas a fost primul concurent de origine germană premiat la celebrul Concurs Internaţional Ceaikovski din Moscova, dar şi câştigător al unor importante premii internaţionale (Montreal, St. Petersburg). A concertat cu orchestrele de prim rang din Germania, a întreprins turnee în Brazilia, şi Canada, a cântat alături de Filarmonica din Londra şi a avut apariţii în calitate de solist în mai multe ţări din Europa de Est, precum şi în Rusia.
Concertul de deschidere al noii stagiuni va avea loc joi, de la ora 19:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!