Astfel, concertul îl va avea ca soliști pe Kosztandi Istvan (vioară) și Kostyak Elod (violoncel), iar la bacheta orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea va fi Horvath Jozsef. Iubitorii genului vor fi încântați auditiv la vioară și violoncel cu piese ale compozitorilor J. Brahms (Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră în La minor) și G. Wh. Chadwick (Simfonia a III-a în Fa minor).
Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor, op. 102 de J. Brahms este lucrare care a fost compusă în vara anului 1887 și dedicată violonistului Joseph Joachim.
Cu respectul faţă de vechea formulă de concerto grosso cultivat de preclasici şi faţă de simfonia concertantă clasică, Brahms realizează o formă cu totul originală, caracterizată printr-o fuziune intimă între stilul muzicii de cameră şi cel simfonic.
În cea de-a doua parte a concertului vas putea fi ascultată Simfonia a III-a în Fa major de George Whitefield Chadwick. Lucrarea a fost compusă în 1894 și dedicată violonistului și dirijorului Theodore Thomas.
Despre soliști
Dirijorul invitat, Horváth József este clujean, unde a și absolvit Liceul de Muzică, urmat de cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.
Din 1999 este dirijor al Operei Maghiare, iar din 2006 și al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Este fondator şi Director Artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.
Violonistul Kosztándi István s-a născut la Bretcu, în 1963. A studiat vioara la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca și a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din același oraș.
Începând din 2003 este profesor de muzică de cameră la Universitatea din Szeged, Conservatorul de Muzică. Este director artistic și concert-maesrtru al Orchestrei de Cameră a Universității și al Orchestrei de Cameră Szeged. În 2014 la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” (Budapesta) a obținut titlul de doctor în muzică.
Violoncelistul Kostyák Előd s-a născut la Cluj-Napoca. A studiat violoncelul în oraşul natal şi la Bucureşti. În prezent, este şef partidă la Opera Maghiară din Cluj.
Kostyák Előd cântă pe un violoncel construit de Christian Neubauer în anul 1835, restaurat în anul 2008 de Márkus Barbarossa János, ca urmare a demersurilor Societăţii Amaryllis din Cluj, instrument aflat odinioară în posesia ultimului erudit transilvan, Brassai Sámuel, în prezent fiind proprietatea Episcopiei Unitariene din Cluj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!