La Muzeul Cetății și Orașului Oradea s-a deschis ieri expoziția itinerantă comună „Constelaţii româneşti tradiţionale” – Complexul Astronomic (planetariul) Baia Mare și „Semnele cerului” – Ilie Tudorel, Baia Mare. Gazde ale evenimentului au fost Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, şi Nicoleta Pazmany, de la Asociaţia Astroculb „Meridian 0”, care a intermediat prezenţa acestei duble expoziţii la Oradea.
Prezent la eveniment, directorul Complexului Astronomic (planetariul) Baia Mare, Ovidiu Ignat, a precizat că expoziția este un demers început în anul 2012. „Noi am vrut prin acest demers să aflăm ce au văzut strămoşii noştri, ce au văzut ţăranii români pe cer, diferit de constelaţiile oficiale. Cartea noastră de căpătâi în documentare a fost «Credinţele ţăranilor români despre cer şi stele», scoasă în 1907 de un profesor de matematică, Ion Otescu. Acesta a făcut o documentare extrem de laborioasă, a trimis scrisori în toată ţara la preoţi, învăţători, şi a primit înapoi informaţii”, a precizat Ovidiu Ignat.
În cadrul expoziţiei „Constelaţii româneşti tradiţionale” s-au plasat în fiecare sală câte trei televizoare, la fiecare fiind prezentate patru sau cinci constelaţii, fiecare dintre acestea cu câte o scurtă povestioară, care poate fi ascultată în căşti sau poate fi citită pe avizierul de lângă fiecare monitor. În 2016 a apărut şi varianta pentru nevăzători, cu plăci tactile, cu scriere braille şi constelaţiile în relief, câteva din aceste plăci fiind prezente şi în expoziţia itinerantă.
Geometrie sacră
Artistul fotograf Ilie Tudorel, din Baia Mare, a adus la Oradea expoziţia de artă fotografică „Semnele cerului”, imaginile ilustrând cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. „În această expoziţie ne aflăm realmente în mijlocul Universului, pentru că suntem înconjuraţi de aştri, de aceste fotografii care reprezintă simboluri solare, selenare sau stelare. Încă din comuna primitivă, oamenii, neavând televizor, ziare, internet, facebook, pentru ei cel mai uimitor lucru – ce le rezerva de multe ori surprize extraordinare – era bolta cerească. Se uitau noaptea pe cer şi încercau să facă legătura între aştri, şi astfel au ajuns la aceste constelaţii româneşti tradiţionale de tip pastoral-agrar. Am mers pe urmele acestor simboluri în toată ţara, dar şi în străinătate. Pe lângă Maramureş, unde e ţara lemnului, am găsit aceste simboluri – elemente de geometrie sacră – şi în alte locuri, cum ar fi în nordul Moldovei.
Am avut anul acesta surpriza, făcând cercetări împreună cu o nepoată de-a mea, care face facultatea în Chile, să văd imagini cu civilizaţia indienilor mapuche, în care am regăsit acelaşi simbol, al Universului, prezent acolo de mii de ani. Făcând legătura cu migraţia populaţiilor euro-siberiene peste strâmtoarea Bering şi ajungând până în America de Sud, am descoperit că ei au şi astăzi acest simbol, pe care îl folosesc zi de zi. Asta înseamnă că simbolul poate să fie mai vechi de 15.000 de ani. Acelaşi simbol, care reprezintă Universul cu punctele cardinale, l-am găsit şi în satul Rogoz”, spune Ilie Tudorel.
Artistul atrage atenţia că, din păcate, aceste simboluri, din cauza globalizării culturale, se pot pierde, rupându-se legătura cu fundamentul civilizaţiei umane.
Expozițiile se pot vizita până în 31 martie, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corpul A, sălile 21-23. Programul de vizitare a muzeului este de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!