Fostul subprefect Silviu Odobasianu s-a ales cu interdicţie de a părăsi ţara fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave pentru fapte care datează de pe vremea când administra Beiuşul. În dosar mai sunt cercetate încă 15 persoane, inclusiv Viorel Iuhas (actual director tehnic al Administraţiei Bazinale Ape Crişuri), fost viceprimar al Beiuşului între 2004 şi 2008.
Vineri, procurorii DNA l-au prezentat pe Silviu Odobasianu şi pe omul de afaceri Ciprian Berindea la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Tribunalul a considerat însă că e suficientă interdicţia de părăsire a ţării. Decizia magistraţilor a fost atacată cu recurs atât de procurorii anti-corupţie cât şi de avocaţii omului de afaceri Ciprian Berindea.
„Am formulat recurs întrucât apreciem că nu se impun măsuri restrictive. Faptele datează de cinci ani, iar cercetările au început de trei ani, răstimp în care clientul meu s-a prezentat la toate solicitările organelor de urmărire penală. Pe fondul cauzei, din punctul nostru de vedere lucrurile stau în felul următor: acum banii sunt daţi iar lucrarea este finalizată. Singura problemă ar fi că s-au decontat avansuri înainte de a se depăşi o etapă a lucrărilor”, ne-a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Berindea.
Contactat duminica telefonic, Nicolae Odobasianu ne-a rugat să înţelegem că are probleme medicale, astfel că urmează să-i publicăm în zilele următoare un eventual punct de vedere.
Decontări „ca pe apă”
De cealaltă parte, DNA Oradea îi acuză pe Silviu Odobasianu şi pe Berindea că ar fi prejudiciat Bugetul de Stat cu circa două milioane de lei.
Pe scurt, firma Top Construct Grup administrată de Berindea a câştigat un contract de reabilitare a reţelelor apă-canal din Beiuş în valoare de 4,5 milioane de lei. Iar un raport al Curţii de Conturi a relevat că în perioada 2007-2008, Top Construct Grup a încasat aproape 2 milioane de lei deşi lucrările erau executate abia în procent de circa 10%. Mai mult, folosindu-se de un document cu antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul Top Construct a ridicat de la o bancă şi 750.000 lei reprezentând contul de garanţie de bună execuţie.
Procurorii DNA Oradeaau început urmărirea penală şi faţă de Nicolae Virgil P., şef de lucrări al firmei Top Construct Grup, Ioan M. şi Nicolae S., diriginţii de şantier, Gelu Laurenţiu H., responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Beiuş şi colegul acestuia din urmă, Emil Gheorghe O. – atunci şef Serviciu Investiţii în Primărie (acum simplu funcţionar), care ar fi întocmit o parte din raportările false către Ministerul Mediului.
Mai sunt urmăriţi penal şi membrii comisiei de recepţie – Olivier N., Gigel M., Maria Ramona C., Dorina G., Mircea B., Octavian C., Maria Ioana N. (contabil şef şi directoare economică a Primăriei Beiuş)
Pe de altă parte, procurorii DNA au pus-o sub învinuire şi pe directoarea sucursalei bancare care i-a eliberat lui Berindea cei 750.000 blocaţi în depozitul de garanţie de bună execuţie, fără să verifice veridicitatea documentului de care s-a folosit acesta şi în absenţa vreunui reprezentant al Primăriei Beiuş.
Co-acţionară penală
Mai notăm că alături de Ciprian Berindea, co-acţionară la Tot Construct Grup a fost şi Urbanovici Erzsebet, trimisă în judecată în 2006, de procurorii DIICOT, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fiind acuzată că s-a folosit de falsuri pentru a revendica în zona Parcului Industrial Borş un teren de 10 hectare, evaluat la peste 3 milioane de euro. Urbanovici Erzsebet a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!