Amenajarea Silvaşului ca unic loc de picnic pentru orădeni e într-o fază avansată. Mare parte din suprafaţa de peste un hectar este deja ocupată de cei dornici de plajă şi puţină scaldă în Criş.
„Acum se mai lucrează la împrăştierea pământului în jurul podului. Primăria a asfaltat aleile, a montat sistemul de iluminat public pentru un plus de vizibilitate şi după lăsarea serii şi au fost montate în jur de 25 de mese, dintre cele scoase de Administraţia Domeneniului Public din vechile pieţe. A fost amplasată şi o incintă cu patru eurocontainere, două pentru fracţie umedă şi două pentru fracţie uscată şi sunt disponibile coşuri de gunoi din 100 în 100 de metri”, a spus viceprimarul Florin Birta. De asemenea, câteva zeci de trunchiuri de arbori servesc ca scaune sau mese pentru cei veniţi la picnic.
Legătură „beton”
Un pod metalic de vreo 80 de metri permite accesul perpedes de pe malul Crişului Repede pe insula din vecinătate. Amenajarea se remarcă prin masivitatea pilonilor de beton şi a rampei de acces pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru biciclişti.
Birta insistă că a fost nevoie de varianta cu beton în locul unei punţi mai prietenoasă cu mediu.
„Aveam o problemă. Când a fost gata podul, cu grilajele montate, de pe o zi pe alta au dispărut trei sau patru dintre ele. Din păcate, noaptea se întâmplă tot felul de lucruri în această zonă, aşa că am fost nevoiţi să sudăm grilajele, să nu dispară. Aşa, din beton şi ţeavă, podul nu poate fi mutat. Dacă era din eco, din lemn, nu cred că avea o perioadă lungă de viaţă”, e opinia sa. Insula a fost curăţată în mare parte, săptămâna aceasta va fi gata, după ce se aduce pământ şi se nivelează, asigură edilii. Birta susţine că în zonă nu s-au făcut defrişări masive, după cum au acuzat mai multe voci ecologiste din oraş:
„Dacă au fost uscaţi unul, doi pomi au fost tăiaţi. În rest, doar s-a curăţat vegetaţia uscată. Dacă curăţarea insulei de vegetaţie uscată înseamnă defrişare, se poate considera că am defrişat. Ar fi fost culmea să vrem să facem o zonă de picnic şi să doborâm arborii sănătoşi”. Amenajarea s-a făcut cu ajutorul deţinuţilor de la Penitenciarul Oradea, cu care Primăria are un contract de colaborare. Podul a costat 80.000 de lei, la care se adaugă costul forţei de muncă pentru întreaga amenajare.
Fără vetre, fără WC-uri
De la prima vedere a locului de picnic, unicul din Oradea cu această destinaţie declarată, e evidentă absenţa vetrelor de foc amenajate. Există unele improvizate de vizitatori, atât pe insulă cât şi pe mal, semn că nu-i chiar imposibil de prăjit o slănină sau de făcut un grătar, chiar dacă nu sunt întrunite toate condiţiile legii pentru asta.
„Nu sunt vetre de foc pentru că, pentru acestea, ar fi fost necesară autorizaţia de la pompieri, ar fi trebuit să avem instalaţie de apă pentru urgenţe, cu hidranţi la fiecare 50 de metri. Deocamdată am deschis zona fără vetre de foc”, spune Birta, dând de înţeles că penalizarea celor care aprind un foc în Silvaş nu e vreo prioritate pentru Municipalitate.
Vicele a recunoscut lipsa toaletelor dar a pus asta tot pe seama faptului că-n zonă nu este reţea de apă şi canalizare. În plus, Birta a spus că nu crede în posibilitatea de a menţine curăţenia în toalete ecologice. Asta în ciuda faptului că Primăria are tocmită acolo o firmă care trebuie să cureţe zilnic zona. Astfel, vizitatorii sunt lăsaţi să-şi rezolve problemele private după cum găsesc de cuviinţă, cam ca în natură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!