Sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea s-a umplut, miercuri, cu elevi și dascăli de la mai multe licee din Oradea. Aici s-a desfășurat evenimentul „Informare acasă! Siguranță în lume!”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Cei prezenți au fost informați despre riscurile, drepturile sociale sau legislația din țările unde doresc să muncească, să studieze sau să se stabilească.
Prin această campanie, inițiatorii ei și-au dorit să-i informeze pe elevii de liceu care sunt riscurile la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște limba statului de rezidență, fără a ști care le sunt drepturile, libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni.
„Este alegerea ta să încerci să descoperi ce au și alte state de oferit, însă noi credem că este de datoria noastră ca în momentul în care faci acest lucru să fii echipat cu toate instrumentele necesare, astfel încât decizia ta să fie în cunoștință de cauză”, a spus Lilla Debelka, secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni.
Îndemnuri
Celor prezenți li s-au oferit materiale informative, dar li s-au dat și exemple concrete despre situații și probleme cu care s-au confruntat românii plecați la muncă în străinătate.
Astfel, tinerii au fost îndemnați să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă găsite prin intermediul anunțurilor on-line, convorbirilor telefonice sau recomandărilor cunoscuților. De asemenea, au fost sfătuiți să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct și să verifice cu atenție oferta locului de muncă. În egală măsură, li s-a spus să studieze cu atenție clauzele contractului de muncă sau de mediere și să verifice adresa și existența angajatorului străin pentru care au optat.
Un alt îndemn a fost să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țara de destinație și să verifice legislația țării gazdă.
Cel mai important sfat a fost ca cei care decid să plece la muncă în străinătate să nu își predea cartea de identitate sau pașaportul, căzând în capcana „că așa e în siguranță”.
De asemenea, au fost sfătuiți să nu accepte să plece cu documente false și li s-au expus riscurile la care se expun dacă acceptă să lucreze „la negru” în străinătate (condiții de muncă periculoase sau vătămătoare; nu îți primești banii; salariul este sub nivelul muncii depuse și sub salariul minim din acea țară; nu ai parte de asigurare medicală, asigurare în caz de accident, ajutor de șomaj, cotizare pentru pensionare; salariul primit nu acoperă cheltuielile de întreținere; nu îți poți permite întoarcerea în țară, din lipsă de bani; devii ținta grupărilor de trafic de persoane).
Citiți principiile noastre de moderare aici!