Astfel, în perioada februarie – martie 2013, la nivelul judeţului, se derulează campania preventivă „Siguranţă în mediul rural” sub sloganul „Alege siguranţa”. În acest context, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Compartimentul Sisteme de Securitate, poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Bihor şi poliţiştii secţiilor de poliţie din mediul rural, au demarat o serie de activităţi menite să contribuie la prevenirea criminalităţii şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din mediul rural.
Campania vizează informarea populaţiei din mediul rural şi promovează adoptarea unor măsuri de reducere a riscului victimal pe linia prevenirii furturilor din locuinţe, autoturisme, genţi şi buzunare, tâlhării şi a prevenirii accidentelor rutiere. De asemenea, îi informează pe reprezentanţii autorităţilor locale cu privire la generalizarea sistemelor alternative de asigurare a ordinii si liniştii publice (paza comunala, specializată, cu voluntari) şi pe elevi asupra măsurilor de prevenire a victimizării, în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale. Un segment important în desfăşurarea acţiunilor preventive este reprezentat de informarea populaţiei cu privire la măsurile de protecţie pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a-şi spori siguranţa proprie, a familiei şi, nu în ultimul rând, a comunităţii în care trăieşte.
Comportament preventiv
Pentru ca populaţia să conştientizeze necesitatea adoptării unui comportament preventiv, poliţiştii se întâlnesc cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale , ai minorităţilor etnice, cu directorii unităţilor şcolare, asistenţii sociali, factorii poştali, reprezentanţii unor societăţi comerciale, reprezentanţii cultelor religioase şi alţi reprezentanţi ai comunităţilor locale, pentru identificarea şi dezbaterea problemelor existente la nivelul comunităţii şi transmiterea unor mesaje preventive.
În interacţiunea lor cu cetăţenii, poliţiştii de prevenire bihoreni abordează subiecte ce privesc furturile din buzunare şi genţi, din locuinţe, furturile din auto, înşelăciunile prin SMS sau declinări a unor calităţi oficiale, prevenirea accidentelor rutiere, noile modificări ale codului rutier, dinamica accidentelor rutiere şi zonele identificate cu risc în ceea ce priveşte producerea de evenimente rutiere. De altfel, vor fi discutate aspecte referitoare la importanţa asigurării antiefracţie, a unităţilor comerciale, unităţilor şcolare. „Totodată, au fost realizate materiale de suport ale campaniei – afişe şi pliante – cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (A.T.O.P.), materiale care sunt expuse, respectiv distribuite în cadrul întâlnirilor avute cu cetăţenii”, informează subcomisar Ioana Indrieş, din cadrul IPJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!