Nu a întrunit, însă, numărul de adeziuni necesar aşa că azi va avea loc o grevă japoneză în câteva instituţii.
„În instituţiile care au solicitat declanşarea acţiunilor de protest, în ziua de marţi, 5 iulie 2016, orele 9:00-10:00 urmează a avea loc greva de tip japonez, cu banderolă albă pe braş, fără încetarea lucrului, având ca revendicări: acordarea normei de hrană, acordarea voucherelor de vacanţă, creşterea salariilor cu 25% şi modificarea OUG nr. 20 / 2016 şi eliminarea tuturor prevederilor discriminatorii”, a anunţat SAP Forţa Legii pe siteul propriu.
Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), filiala Bihor, Nicolae Morgovan, nu se arată surprins de nemulţumirile sindicale ale angajaţilor din sectorul public. Potrivit lui, măririle salariale din sănătate şi educaţie au generat frustrări în alte ramuri de activitate bugetare. De asemnea, Morgovan nu înţelege de ce guvernanţii nu au prevăzut în bugetul pe anul în curs acordarea prin lege a tichetelor de vacanţă şi a bonurilor de masă. „Mi s-ar părea normal ca aceste tichete să fie deja prevăzute în buget. Sper, însă, că angajaţii din sectorul de stat vor beneficia de ele cât de curând”, ne-a declarat Nicolae Morgovan. Acesta ne-a promis că va avea un tablou mai concret asupra posibilelor mişcări sindicale din Bihor în câteva zile. BNS este unul dintre cele mai mari blocuri sindicale din România, uniuni sindicale dintr-o multitudine de sectoare de activitate fiind afiliate la BNS.
Funcţionarii publici din Primăria Oradea nu vor participa la această formă de protest. „Nu suntem afiliaţi la federaţia naţională, suntem un sindicat mic. Nu ne-ar prisosi nici nouă tichetele de vacanţă dar, atâta vreme cât nu au fost prinse în buget iar legea nu permite suplimentări…”, ne-a declarat Ioana Iencuţ în numele Sindicatului Civica din Primărie. Informaţiile despre suspendarea acestor facilităţi pentru funcţionari apar în proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Actul normativ stabileşte şi plafoanele maxime pentru o serie de indicatori, inclusiv pentru cheltuielile statului cu salariile. Acestea nu au voie sa depăşească, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB), iar în 2017, plafonul trebuie să scadă la 7,4% din PIB.
Citiți principiile noastre de moderare aici!