Şeful Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a fost tranşant joi cu cei 30 de politisti de proximitate pe care îi perfecţionează într-un seminar organizat alături de Fundaţia People to People. „După intrarea în Spatiul Schengen oricare dintre copiii voştri poate fi luat, de pildă de la şcoală, băgat într-o maşină şi dus în străinătate, fiindcă se va scoate controlul de frontieră spre Ungaria. De-altfel şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţârle, a estimat că în acest context ar putea creşte numărul victimelor minori”, a punctat comisarul şef Gheorghe Ungur de la ANITP Oradea în cadrul seminarului găzduit de sediul IPJ Bihor şi finanţat de CJ Bihor în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii de prevenire şi identificare a victimelor traficului de fiinţe umane”.
Reprezentantul Fundaţiei People to People a explicat că un rol al seminarului este de a facilita colaborarea între poliţiştii bihoreni şi sătmăreni, prin întărirea legăturilor personale pe lângă cele instituţionale.
Utili pentru DIICOT
„Dorim să colaboraţi şi cu ANITP dar şi cu ofiţerii BCCO şi procurorii DIICOT, întrucât ne puteţi oferi informaţii extrem de utile. Am ales Poliţia de Proximitate fiindcă zilnic sunteţi în stradă şi aveţi ocazia de a identifica grupurile ţintă ale traficanţilor. Aşa după cum ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizate sunt axaţi pe identificarea traficanţilor, dumneavoastră aveţi misiunea de a identifica victimele traficanţilor. Dorim să extindem proiectul şi la Poliţia Rurală şi de Ordine Publică, fiindcă mediul rural e mai vulnerabil faţă de traficanţii de persoane”, a mai declarat Gheorghe Ungur.
Potrivit ANITP, în primul semestru al anului 2010, numărul victimelor identificate la nivel naţional este de 379, regiunea de vest şi nord vest fiind principalele regiuni de provenienţă, cu 158 de victime. Dintre acestea 38 provin din Bihor. „Cred că numărul real este mai mare dar mulţi nu depun reclamaţii. Pe de o parte, persoanele traficate pentru muncă cred că sunt doar victima unor înşelăciuni. Iar victimele traficului pentru exploatare sexuală ezită să depună plângeri din cauza ameninţărilor traficanţilor sau fiindcă se tem de cum vor fi privite în comunitate dacă se află ce au păţit”, a completat şeful ANITP Oradea.
Şi agenţi neglijenţi
Potrivit acestuia, victimele traficului sexual pătimesc şi de pe urma unora dintre poliţiştii care duc citaţii la domiciliu. „ANITP şi DIICOT asigură confidenţialitatea. Însă unii agenţi care duc citaţiile pentru instanţă, dacă nu găsesc adresantul acasă, lasă prin vecini citaţiile pe care scrie însă fapta pentru care se judecă procesul”, a mai atenţionat Gheorghe Ungur.
Acesta a mai subliniat că 82% din cazurile victimelor cunoscute au fost abordate direct de traficanţi, fiind ademenite cu oferte de muncă aparent avantajoase, că în jumătate din cazuri racolatorii erau persoane cunoscute sau chiar apropiate precum şi că 45% din victime aveau studii liceale.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!