Optimismul şi siguranţa cu care edilii au respins ideea amenzii de 33 de milioane de euro pentru Electrocentrale SA, care nu şi-a depus la timp certificatele verzi aferente anului 2011, s-au dovedit absolut hazardate. În vreme ce, la Oradea, aleşii locali dădeau asigurări că „nu e vorba de nicio amendă”, la Bucureşti, Ministerul Mediului condus de Attila Korodi făcea demersurile necesare ca amenda anunţată la Oradea să devină realitate. Notificarea a plecat vineri după-amiază din Capitală, dar până ieri la amiază nu ajunsese la Oradea.
Pe drum
„Vineri a fost emisă de Administraţia Fondului de Mediu dar la noi încă nu a ajuns, nici pe faxuri şi nici în altă formă. O aşteptăm, probabil, cândva în cursul zilei de azi (marţi n.r.), cu vreo firmă de curierat”, ne-a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale SA. Notificarea amenzii a pornit după ce, câteva zile din săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan s-a deplasat la Ministerul Mediului pentru clarificări. „Au fost foarte prompţi”, a fost una dintre foarte puţinele declaraţii făcute de primar pe tema amenzii. Edilul se afla, şi ieri, la Bucureşti, pentru noi lămuriri pe aceeaşi temă.
Toate căile de atac
Administratorul special al CET-ului spune că societatea va urma toate căile de atac de care dispune pentru a anula amenda. „Ne vom îndrepta administrativ, către Ministerul Mediului, cu o contestaţie. Credem că există posibilitatea unei rezolvări favorabile, având în vedere că noi am arătat bună credinţă faţă de achiziţionarea certificatelor verzi. Ne asumăm o parte din vină pentru întârzierea cu care au fost încărcate, dar credem că am arătat bunăvoinţă”, zice Necula, expunând prima variantă de atac. Electrocentrale SA are 30 de zile, de la primirea amenzii, să formuleze contestaţia.
Dacă aceasta eşuează, rămâne varianta unei acţiuni în justiţie pentru anularea penalizării. Ministerul Mediului va trebui să răspundă, în acest caz, pentru felul în care înţelege să aplice aceste amenzi: Oradea primeşte proces verbal pentru două zile întârziere iar alte entităţi, precum Centrala de la Turceni a Complexului Energetic Oltenia, care au depus certificatele cu întârziere de un an, au scăpat neamendate.
Executarea acestei amenzi înseamnă falimentul pentru CET Oradea dar durata unor procese în justiţie poate oferi răgazul necesar pentru instalarea noii centrale, pe gaz. În orice caz, acest nou creditor va fi invitat să „ia loc” la masa credală, alături de Statul Român, furnizori şi transportatorii de combustibil.
De pe vremea lui Gligor
Întârzierea la achiziţia certificatelor de dioxid de carbon, aşa numitele certificate verzi, datează din 2012. În contul anului 2011, CET-ul trebuia să constituie un pachet de 934.000 de certificate, până în ultima zi din aprilie 2012. La termenul limită, societatea avea încărcate doar 600.000 de certificate. Pentru diferenţă, a mizat pe nişte sume care au venit cu întârziere. În fiecare lună, în data de 25, CET-ul încasa de la Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale banii pentru energia electrică livrată în reţeaua naţională. În aprilie 2012, aceşti bani au ajuns doar pe 29 aprilie, iar procedurile de achiziţie a certificatelor au durat iar certificatele verzi au putut fi văzute de verificatorul european abia în 2 mai.
Pentru nerespectarea termenului, se aplică penalizare de 100 de euro pentru fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent emisă pentru care operatorul nu a restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!