Săptămâna trecută, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a lansat public proiectul „Pădurea Craiului, destinaţie de ecoturism” cu un buget de aproape 140.000 de euro asigurat din Fondul ONG al guvernelor din Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.
Şi iată că, în paralel, şi Fundaţia Ruhama a accesat Fondul ONG pentru două proiecte.Proiectul «Tineri din România şi Norvegia – Promotori ai voluntariatul civic comunitar» are o finanţare de 84.000 de euro din Fondul ONG (al guvernelor din Liechtenstein, Norvegia şi Islanda) în România.
Şi al doilea proiect se adresează comunităţilor interetnice din Bihor. În acest sens, reprezentanţii Ruhama transmit că judeţul Bihor a realizat „demersuri importante pentru a înlătura discrepanţele de acces la educaţie ale copiilor romi faţă de copiii neromi contribuind la dezvoltarea comunităţilor interetnice dezavantajate în diferite ocazii în care şcolile, autorităţile locale, ori organizaţiile neguvernamentale le-au iniţiat în ultimii ani”.
Previne „chiulangita”
Iar în ce priveşte proiectul finanţat prin Fondul ONG, Alina Onchiş, director executiv al Ruhama, anunţă că „programele de intervenţie socio-educaţionale dezvoltate de Fundaţia Ruhama începând cu anul 2006, vor fi de acum tranferate spre copiii care prezintă risc crescut de abandon şcolar din localităţile Luncşoara şi Şerani”.
Astfel, pentru prima dată, două unităţi de învăţământ au şansa de a fi parteneri în implementarea unui proiect planificat pentru îmbunătăţirea situaţiei participării (pre)şcolare a copiilor de etnie romă din comunităţile locale.
În parteneriat cu Şcoala nr. 1 Borod şi Şcoala „Alexandru Roman” Auşeu, Fundaţia Ruhama utilizează experienţa acumulată de a iniţia programe complementare sistemului public educaţional, programe care cresc accesul, participarea şi rezultatele preşcolare şi şcolare ale copiilor romi, prin proiectul „Participare activă şi deplină pentru educaţie de calitate în comunităţile interetnice rurale”, Proiect finanţat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Proiectul va fi lansat luni, la Borod, de la ora 14 şi marti, de la ora 11, la Auşeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!