Tot în sentinţa emisă pe 5 februarie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureş a respins apelurile declarate de pârâţii primarul Municipiului Oradea, Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001 şi Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea dar a modificat sentinţa civilă atacată, restabilind cuantumul dreptului de retenţie la 3.610.000 lei.
Sentinţa a fost confirmată, recent, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procesul a început în anul 2000, când printr-o Hotărâre a Consiliului Local, Primăria Oradea a preluat abuziv proprietatea clădirii ridicate, între anii 1924 şi 1927, ca internat pentru dascăli şi elevi.
După al Doilea Război Mondial, Casa Învăţătorului a trecut, din proprietatea privată a Asociaţiei Învăţătorilor, în proprietatea publică a Statului şi a fost transformată în secţie de ortopedie iar din 1986 în secţie de neurologie şi psihiatrie.
„Casa Şcoalelor s-a construit din fondurile cadrelor didactice şi noi doream să o reintroducem în circuitul educaţional. Dar devine imposibil câtă vreme avem de plătit despăgubiri care ajung poate până la valoarea clădirii ce a fost confiscată de la Asociaţia Învăţătorilor”, conchide, cu amărăciune, Ioan Ţenţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!