La prezentarea strategiei termice municipale, primarul Ilie Bolojan motiva trecerea CET de pe lignit pe gaz şi prin dificultatea verificării calităţii cărbunelui plătit de CET Oradea. „Cu gazul e clar, contorul arată exact câţi metri cubi ai consumat şi atâta achiţi. La cărbune însă, verificarea puterii calorice se face prin sondaj şi e subiectivă”, afirma Bolojan. Însă chiar dacă furnizorii de cărbune pot avea pârghii destul de puternice ca să „îndoaie” corectitudinea unor responsabili municipali, iată că şi preţul gazului depinde de onestitatea unor funcţionari ministeriali.
Cel puţin aşa reiese din ancheta de la Romgaz, în urma căreia a ieşit la rampă până şi ex-ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Acuze grave
În esenţă, procurorii DIICOT anchetează 40 de funcţionari cu funcţii de conducere din SNGN Romgaz, Ministerul Economiei şi al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Prejudiciul estimat de DIICOT la 126 milioane de dolari este aproape cât profitul anual al SNGN Romgaz, cea mai profitabilă regie de stat.
Iar în rechizitoriu se mai arată că „activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale”.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!