Trei deputati bihoreni apar pe lista parlamentarilor care au derulat afaceri cu Statul.
Social-democratul Ioan Sorin Roman, prin propria firmă, are un contract încheiat în 2009, în valoare de 243.000 de euro, cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), pentru achiziţia de utilaje agricole prin Măsura 121, cofinanţată de Uniunea Europeană.
De-altfel, după respingerea, în Senat, a proiectului de lege de interzicere a derulării de către parlamentari a unor afaceri cu Statul, deputatul Roman a precizat ziariştilor orădeni că a trebuit să contracteze un credit bancar pentru a putea accesa finanţarea respectivă.
Derzsi, cu tipografie
Deputatul Derzsi Akos (UDMR), fost adjunct dar şi şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor şi apoi secretar de stat în Ministerul Muncii (în guvernul PNL), are 21 de contracte încheiate prin firma Europrint SRL cu instituţii ale statului. Iată-le: Editura Didactică şi Pedagogică, Monitorul Oficial al Judeţului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Şcoala „Andrei Mureşanu” din Oradea, Parchetele de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi de pe lângă Tribunalul Bihor, şapte primării (Şimian, Borş, Ciuhoi, Viişoara, Salonta, Buduslău şi Valea lui Mihai), revistele „Familia” şi „Varad”, Direcţia de Cultură Bihor, Centrul Culturii Tradiţionale Sălaj, Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale şi OTL SA Oradea. Contractele pentru servicii de tipărire însumează 291.511 lei.
În schimb, deputatul Lakatos Peter (UDMR) are un singur contract, în valoare de 100 de euro pe lună, încheiat din 2008, prin firma Sprinkler 2002 SRL, cu Teatrul de Stat Oradea.
Pe plan naţional
Conform site-ului care a publicat prima dată lista parlamentarilor care derulează afaceri cu statul, ea cuprinde 24 de senatori şi 48 de deputaţi. Relaţia este directă, prin firme personale ale aleşilor sau indirectă, prin societăţi comerciale ale unor rude de gradul I ale parlamentarilor. Suma totală obţinută astfel de senatorii afacerişti ai României depăşeşte 33,5 de milioane de euro iar suma contractată cu instituţii de stat de către deputaţi ajunge la 225 de milioane de euro.
Totalul de 33,5 milioane euro poate reprezenta doar un punct de pornire, câtă vreme unii senatori au preferat să nu treacă în declaraţiile de interese sumele încasate din derularea înţelegerilor juridice, parafate, evident, cu instituţii ale statului.
C.H.
Mang: „transparenta e suficienta”
Citiți principiile noastre de moderare aici!