Asociația pentru Cultura Florii-Soarelui (ACFS) solicită ministrului agriculturii anularea interdicției pentru tratarea semințelor de floarea-soarelui cu neonicotinoide. „Am primit cu deosebită satisfacție adresele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 10091 și 10092 din 17.01.2020, privind aprobarea tratării semințelor de porumb cu produsul de protecție a plantelor NUPRID AL 600 FS și CRUISER 350 FS pentru protejarea acestei culturi împotriva dăunătorului Tanymecus dilaticollis Gyll. Rămânem însă consternaţi că din această adresă lipseşte cultura florii-soarelui. De ce? În ultimii ani, datorită lipsei irigațiilor și a schimbărilor climatice, structura suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui în România a crescut simțitor. În anul 2018 s-au cultivat 1.100.000 ha, iar în 2019. 1.300.000 ha. Lipsa tratamentului semințelor de floarea-soarelui premergător semănatului nu poate fi admisă, deoarece, într-o dinamică de 50-60 ani, dăunătorul Tanymecus dilaticollis Gyll. a produs ravagii care au determinat dispariția suprafețelor de floarea-oarelui și, implicit, pierderi însemnate. În consecință, vă rugăm a aproba tratamentul seminţelor de floarea soarelui cu IMIDACLOPRID pentru arealele geografice la care PED este 3-4 ind/mp, şi TIAMETOXAM (8-10 ind/mp). În caz contrar ne vom asuma riscul unor pierderi uriașe”, se arată în memoriul trimis ministerului.
Derogări
Din 20 ianuarie, fermierii pot depune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cereri de autorizare temporară pentru utilizarea unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb și de sfeclă de zahăr.
„Pentru campania de primăvară 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în conformitate cu art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, autorizează utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb, precum și utilizarea în situații de urgență a semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide”, se arată în comunicatul MADR.
Perioadele pentru care MADR acordă autorizațiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării semințelor de porumb şi 20 ianuarie – 18 mai pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr.
Nemulţumiţi
Decizia cu privire la autorizarea temporară a tratamentelor cu neonicotinoide pentru semințele de porumb și sfeclă de zahăr în anul 2020 îi nemulţumeşte profund pe apicultoari care se opun vehement acordării derogării şi pentru tratarea seminţelor de floarea soarelui.
Federația ROMAPIS solicită autorităților, dar și fermierilor să manifeste o exigență sporită cu privire la respectarea strictă a interdicției tratării cu neonicotinoide a semințelor de floarea soarelui și de rapiță. „Considerăm că emiterea unei autorizări temporare pentru tratarea cu neonicotinoide a semințelor de porumb reprezintă însă o abatere de la normalitate și o interpretare abuzivă a prevederilor Regulamentului CE 1107/2009. Acest act normativ stipulează clar la articolul 53 că derogarea de la interdicția europeană a folosirii unor pesticide este un act cu caracter excepțional, aplicabil în situații de urgență, în cazul când sănătatea plantelor este amenințată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile. La a 6-a derogare consecutivă pentru porumb apreciem că acest act nu mai poate fi interpretat ca o excepție, nici ca o urgență în situația în care nu cunoaștem ca în acest interval de timp MADR să fie preocupat de studiul unor metode alternative noi de combatere a dăunătorilor, nici de aplicarea consecventă a tehnicilor agricole cunoscute, care ar diminua nivelul de infestare cu dăunători specifici ai porumbului precum rotația culturilor”, spun apicultorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!