Şi anul trecut Hidroelectrica a asigurat peste un sfert din consumul de energie la nivel naţional, fiind cel mai mare şi, teoretic, cel mai rentabil producător de energie.
Publicaţiile financiare au scris repetat despre contractele păguboase dintre Hidroelectrica şi Alro Slatina, Energy Holding, Luxten Lighting, Electromagnetica şi Arcelor Mittal Steel Galaţi.
Energy Holding este firma lui Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu.
Directorul Hidroelectrica, Mihai Ciprian David, este fost director din cadrul Luxten, companie care a mai angajat pe salarii uriaşe apropiaţi ai unor politicieni de prim rang. Conform presei centrale, Mihai David a fost partener de afaceri cu Corneliu Iacobov şi cu fraţii Păunescu şi a fost cercetat împreună cu fostul şef al FPS – Radu Sârbu, într-un dosar privind privatizarea Hotelului Bucureşti.
Denunţat de Băsescu
În noiembrie 2010, preşedintele Băsescu a opinat că Mihai David ar trebui schimbat pentru „minciunile sale de proporţii”, şi că David ar fi fost propulsat la şefia Hidroelectrica de Sorin Ovidiu Vântu prin Mircea Geoană. Cert este că şi după ieşirea PSD din alianţa cu PDL, ministrul Adriean Videanu l-a păstrat pe David ca şef la Hidroelectrica.
Mihai David a preluat şefia Hidroelectrica de la Traian Oprea, care a fost schimbat pe 1 iulie 2009 după ce a fost cercetat penal pentru păgubirea Hidroelectricii cu 1,8 milioane de euro .
„Hidroelectrica va renegocia preţul din contractele cu băieţii deştepţi anul viitor, iar energia nu va fi vândută la un preţ mai mic de 44 de euro pe MWh, care va fi costul de producţie a electricităţii”, promitea în octombrie 2009, directorul Mihai Ciprian David, la forumul „Black Sea Energy and Economic”.
Iar în aprilie 2010, ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara pentru Gândul că „Băieţii deştepţi s-au transformat în băieţi harnici”, argumentând că Hidroelectrica şi-a renegociat vechile tarife de 81 lei pe MWh, ajungând la o medie de 120 lei pe MWh. Aceasta deşi pe piaţa liberă costul unui megawat era şi este de 160-170 de lei.
Însă 44 euro înseamnă mult peste 130 lei, aşa că directorul David şi-a încălcat promisiunea. Astfel, pe 29 decembrie 2010, Hidroelectrica a vândut din nou la Arcelor Mittal Steel Galaţi 1,75 milioane MWh la preţul de 130 lei/MWh, energia urmând a fi livrată până în 6 ianuarie 2012.
Iar după doar câteva zile, firmele Arelco Distribuţie şi Petrod au cerut Hidroelectricii să le vândă o cantitate similară, dar la preţuri mai mari, de 133 lei/MWh respectiv 159 lei/MWh.
Mai putem nota că şi în decembrie 2009 Mittal Galaţi şi-a cumpărat întreaga energie pentru producţie din 2010, tot de la Hidroelectrica, la un preţ de 138 lei/MWh.
Potrivit raportului anunţat de Consiliul Concurentei în octombrie 2010, Hidroelectrica a pierdut 21 milioane de lei la contractul cu Mittal Galaţi întrucât preţul pieţei era de circa 160 lei/MWh.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!