Vești bune pentru persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile familiale (IF) și întrepriderile individuale (II) care nu au reușit să-și depună actele pentru șomaj tehnic pe luna martie. Potrivit informațiilor primite de la Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bihor, în 21.04.2020, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului 53/21.04.2020, care prelungește termenul de depunere al documentelor. De asemenea, a fost clarificată și situația avocaților PFA, care își reduc activitatea în această perioadă, ca urmare a epidemiei de Covid-19.
Potrivit actului normativ amintit: „De indemnizația prevăzută la alin. (1) beneficiază și avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020. Indemnizația se plătește în baza declarației pe propria răspundere a avocatului privind îndeplinirea condițiilor de acordare, pe care o transmite la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal”.
OUG 53/2020 lămurește și situația persoanelor care sunt angajate prin convenții cu cooperațiile. Legea nou adoptată spune că „în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale de muncă depune, prin poșta electronică, la agențiile teritoriale în raza cărora își au sediul social o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere, la care se atașează lista cu persoanele beneficiare. Plata indemnizației prevăzute la alin. (31) se realizează către cooperație, care va face plata, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, către persoanele cu care are încheiate convenții individuale de muncă”.
Cât este indemnizația
Presoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF), persoanele cu drepturi de autor, lucrătorii din cooperație și liber-profesioniștii vor avea o indemnizație de șomaj tehnic fixă, suporatată de stat. Inițial, s-a spus că aceste categorii de persoane pot beneficia de șomaj tehnic în cuantum de 75% din salariul minim brut pe economie, de 2.230 de lei, pe perioada stării de urgență. Ulterior, noua ordonanță de urgență nr. 32/2020 a stabilit un șomaj tehnic mai mare pentru PFA și alți liber-profesioniști.
Astfel, conform OUG 32/2020, indemnizația de șomaj pentru aceste categorii va fi egală cu 75% din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe lună. Această indemnizație este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, conform Codului Fiscal.
Termen prelungit
Gabriela Iova ne-a declarat că termenul depunerii documentelor pentru obținerea indemnizației de către categoriile profesionale amintite anterior a fost prelungit cu cinci zile lucrătoare pentru PFA, II și IF, altele decât avocații, iar pentru avocați cu zece zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a OUG 53/2020. Reamintim că inițial termenul de deounere al documentelor a fost data de 10 aprilie pentru luna martie.
Situația în Bihor
„În județul Bihor în perioada 1-8 aprilie au fost depuse solicitări de către 4.260 de PFA, II și IF. Au mai fost și alte solcitări, dar acestea erau angajate cu contracte de muncă și nu trebuiau depuse la AJPIS Bihor. Pentru solicitările depuse s-au făcut plăți în cuantum de 4.584.353 de lei. Acum avem în lucru cererile depuse în zilele de 9 și 10″, a precizat Gabriela Iova. Solicitările pot fi depuse în continuare, online la adresa: plati.covid.bh@mmanpis.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!