Despre mina de brucit Budureasa s-a spus că va schimba topul milionarilor români. Obținând aici magneziu metalic, România urma să devină al doilea producător mondial. Omul care știe că mina are potențial de exploatare timp de 20 de ani de acum încolo e interesat în continuare de afacere, prin americanii de la Amerocap.
[eadvert]
Afacerea cu calcar din județul Bihor a trecut în ultimii ani prin mâinile mai multor milionari, cum sunt Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vîntu. Aceștia aveau să cedeze afacerea de la Budureasa, de la offshore către o firmă controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă, tranzacție invalidată de instanță.
Mina Budureasa era deținută de SRL-ul Geoasset, al cărui unic asociat era PSV Company (fosta companie Petromservice, aflată în insolvență). PSV a intrat în incapacitate de plată în 2009, când era încă sub controlul cuplului Luca-Vîntu. Cei doi controlau afacerea prin intermediul firmei cipriote Elbahold Limited. Țintele afaceriștilor erau termocentralele din România, cărora intenționau să le vândă calcar, valorificând o recentă descoperire științifică. Gelu Mărăcineanu, specialist în minerit și fost director Geoasset, a explicat pentru riseproject că: „Un grup de profesori din Cluj a finalizat o cercetare, din care rezultă că tipul de calcar dolomitic cu brucit și roci de construcție se poate folosi în procesul de desulfurare a gazelor de ardere de la termocentralele care folosesc drept combustibil cărbunele. În urma procesului de desulfurare se formează doi compuși chimici: sulfatul de calciu și de magneziu. Aceste două produse, printr-o serie de procese chimice, conduc la separarea lor și obținerea sulfatului de calciu, care este gips, respectiv sulfatul de magneziu – sarea amară”. Mina de la Budureasa a fost proiectată pentru exploatarea a 20 de milioane de tone, pe o perioadă de douăzeci de ani.
Terenul concesionat de la Asociația Urbarială din Budureasa era destinat în mare parte construirii unui drum industrial, care să ocolească satul Budureasa, cu scopul de a facilita transportarea materialului extras din cariere până la locul prelucrării.
Terenurile concesionate de firma Geoasset de la Asociația Urbarială Poiana Budureasa au revenit acum la proprietarul de drept. Hotărârea a fost dată pe 10 mai, în urma unor procese, chiar dacă în contractul încheiat între părti se specifică clar că neplata redevenței timp de un an de la data scadenței conduce la retragerea concesiunii.
„Cu Geoasset am avut un contract de concesiune pentru o suprafață de 15 ha, 2,5 pentru o viitoare carieră de exploatare a calcarului cu brucit, hidroxid de magneziu, restul pentru traseul drumului industrial. Din diverse motive – le cunosc parțial dar nu le pot comenta – din 2015 a început declinul firmei și a intrat în incapacitate de plată, trecând prin toate procedurile de administrare specială și prin insolvență. Cu datoriile pentru facturile neachitate din 2015 suntem și noi la masa creditorilor, dar e puțin probabil să le mai recuperăm. După 2015, nu am mai emis facturi, dar nici nu am reușit să reziliem unilateral contractul. Ne-au tot mințit și amăgit cu o posibilă vânzare a licenței lor de exploatare către alți investitori interesanți și chiar au avut oferte, dar nu s-au înteles la preț. În fine, anul trecut m-am enervat pentru că nu mi-au răspuns nici în 2019 la solicitarea de a fi de acord cu rezilierea contractului și m- am adresat instanței, care nu a făcut decât să constate o realitate. Am cerut și am obținut rezilierea unilaterală și stergerea sarcinilor în favoarea lor din colile funciare. De notat că au dreptul la apel, dar va fi fără istorie, chiar dacă o să îl depună”, spune Cristian Leon Dan, președintele Asociației Urbariale Poiana Budureasa.
Cristian Leon Dan se declară mulțumit de decizia instanței, dar atrage atenția că procedura a fost mult simplificată în cazul Primăriei Budureasa, situație în care a fost „suficientă o hotărâre a Consiliului Local pentru a-și redobândi terenurile concesionate. Pentru noi, persoanele juridice, a fost nevoie de procese în instanță și de mulți nervi”.
Dacă cea mai mare parte din suprafața de 15 ha de teren concesionată de la Asociația urbarială de firma Geoasset era destinată construirii unui drum, construcția fabricii propriu-zise nu a mai avut loc din cauza insolvenței firmei.
„Aceste terenuri sunt de ceva vreme în atenția altei firme, Amerocap LLP care dorește să exploateze calcarul cu brucit de la Budureasa”, spune Cristian Leon Dan.
Firma Amerocap, prin Magnum SRL, solicită concesionarea unor suprafețe de teren la Budureasa, pentru a exploata mina de brucit.
Americanii sunt gata să exploateze brucit în mina lui Vântu din Bihor
Trimite articolul
XCam tarziu pt calcarul repectiv pt CET-urile de la noi. Poate la export in China, cel mai mare consumator mondial de carbune.
Cu tepele astae post decembriste am ratat si utilizarea gazelor naturale terestre si matitime. Noile norme europene incep sa restranga utilizarea gazolor naturale direct pentru energia termica si trecerea pe solutii regenerabile. asa ca o sa murim cu gazul sub fund asa cum murim cu brucitul la poarta! Multumim fsn-psd-nastase-tariceanu-vacaroiu-roman….. niste gunoaie tradatori si vanzatori de neam si tara!