Unii au pornit cu teama de necunoscut dar cu dorinţa de a-şi depăşi limitele şi de a pătrunde unde mulţi nu pot ajunge. Alţii au dorit să se perfecţioneze pentru a-i putea coordona pe alţi pasionaţi ai adâncurilor. Cam astea au fost motivaţiile de bază ale celor 38 de participanţi la Școala Națională de Speologie ce s-a desfăşurat în zona Padiș, în perioada 19 – 27 iulie. Organizatorii școlii au fost Federația Română de Speologie și Școala Română de Speologie prin Asociația Română de Educație Speologică (ARES).
Din cei 38 de cursanţi, 35 au reuşit să treacă testele şi să încheie şcoala cu diplomă. Dintre aceştia, 26 au absolvit nivelul începători (TSA I) şi nouă au absolvit nivelul avansați (TSA II).
Practic şi teoretic
Emoţiile au început la faleză, unde timp de trei zile au învăţat să urce şi să coboare pe coardă, să se descurce în situaţii mai deosebite pentru a fi ulterior pregătiţi pentru subteran. O zi a fost alocată carstologiei pentru începători, zi în care s-au vizitat obiective carstice importante din zona Padiş. Cei înscrişi la TSA II au avut în program o tură în costume de neopren în Cetăţile Ponorului. Următoarele trei zile au coborât în întuneric. Au aplicat tehnicile învăţate la faleză în peşterile: Barsa, Neagră, Avenul Borţig, Avenul cu Coardă, Avenul Acoperit, Avenul Gemănata şi Peştera Căput. Pentru aprofundarea tehnicilor s-a lucrat din nou la faleză în Poiana Ponor şi în Cheile Căput.
Pentru a fi pregătiţi în orice situaţie dificilă, medicul de la UPU – SMURD, Mihai Botea, le-a prezentat apoi cursanţilor metode de prim ajutor. De altfel, în fiecare dimineaţă au avut loc lecţii teoretice având ca subiecte: echipamentul individual colectiv, carstologie, pregătirea unei ture în peşteră şi prezentarea Parcului Natural Apuseni oferită de către directorul parcului, Alin Moş.
Cursanţii de la nivelul avansaţi au avut şi un curs de introducere în tehnica de salvare, la finalul stagiului primind un test teoretic. Toţi participanţii au mai învăţat despre topografia subterană şi au avut parte de o prezentare a proiectului privind reglementarea meseriei de ghid de peşteră.
În fiecare zi, cursanţii au fost evaluaţi de către monitorii Şcolii Române de Speologie, din punct de vedere tehnic şi psihic, fiecare elev având fişă tehnică. Cei care au absolvit cu brio şi-au primit diplomele în ultima zi, într-un cadru festiv.
La cluburi
În acest an Școala Națională de Speologie s-a desfășurat în parteneriat cu administrația Parcului Natural Apuseni la Centrul de vizitare al PNA din Șesul Padiș, Comuna Pietroasa (jud. Bihor) cu sprijinul Carpatic Fun, Bricostore şi Ieftinel. Partener media: Jurnal bihorean. Este al 24-lea an când s-a organizează această şcoală naţională, cel mai important eveniment al Şcolii şi al Federaţiei.
Bihorenii care nu au reuşit să se înscrie în acest an, o pot face anul viitor sau, se pot înscrie la unul din cluburile bihorene din cadrul Federației Române de Speologie: Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Speodava Ștei, Clubul de Speologie „Z” Oradea, Clubul de Speogie Crysis Oradea.
Formatori în domeniul speologiei
În cadrul proiectului „Calitate în formare profesională continuă în domeniul speologiei și domenii conexe” se vor oferi 20 de locuri gratuite la cursul de formator ce va avea loc în luna august. Până în 7 august 2014 are loc depunerea dosarelor de înscriere a participanților. Cursurile de formator se vor desfășura în perioada 25 august – 1 septembrie. Examenul de evaluare va avea loc în ultima zi de curs.
Ce mai urmează? În cadrul proiectului „Calitate în formare profesională continuă în domeniul speologiei și domenii conexe” se elaborează 10 noi standarde ocupaționale din domeniul speologiei. Vor fi 280 de locuri gratuite pentru certificare în noile profesii. Pentru a urmări noutățile și pentru a vă înscrie la cursurile gratuite, urmăriți pagina de Facebook Speleoschool și site-ul www.speleoschool.ro.
Dicţionar speologic
TSA = tehnica speologiei alpine
nivel TSA I = atestă capacitatea cursantului de a parcurge autonom peșteri de gradul II şi III
nivel TSA II = capacitatea cursantului de a conduce o echipă în peșteri de gradul II şi III
carstologie = disciplină geologică având ca obiect studiul fenomenelor carstice
topografie = ramură a geodeziei, tehnica măsurătorilor și a calculelor unor porțiuni mici ale suprafeței terestre văzute în plan orizontal, precum și tehnica reprezentării grafice a acestora
costum de neopren = necesitatea purtării costumului de neopren apare în peşterile active cu râuri subterane adânci, unde apa trece cu mult peste talie
neopren = cauciuc poros în masa căruia sunt ocluse bule de gaz care nu comunică între ele şi care conferă proprietatea de izolator termic
Citiți principiile noastre de moderare aici!