Din 1993, sora Renate se află în misiune în România, iar din 1999 la Oradea. La reîntoarcea acasă, în Germania, la Palatul Episcopal, 80 de oameni, lideri ai unor organizații neguvernamentale, profesori și șefi ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai partidelor politice, oameni ai Bisericii, în frunte cu Episcopul Böcskei László, au organizat o ceremonie de Ziua Recunoștinței, ca semn de prețuire pentru toată activitatea derulată de sora Renate în slujba românilor.
Încă de la 13 ani, Francisc Elisabeth M. Renate Meier a îmbrăcat haina Școlii din Mallersdorf, o școală pe care fondatorul Paul Josef Nardini a clădit-o pe principiul ca „surorile prin sărăcia voluntară, să devină capabile să lupte pentru scopuri de ordin superior”, așa cum arată Bator Gabor în teza sa de doctorat.
Constrânse de dragostea lui Hristos
Fondatorul a aşezat comunitatea surorilor sub protecția Sfintei Familii, pentru ca surorile să formeze şi ele o familie, şi să se ocupe de toți cei nevoiaşi cu iubire şi devotament, în spiritul sărăciei franciscane. Acest lucru se reflectă şi în sloganul lor: „Dragostea lui Hristos ne constrânge” În viața lor are o importanță majoră conştiința vocației lor, rugăciunea, virginitatea, sărăcia, supunerea şi spiritul comunitar mănăstiresc.
De la 21 de ani, sora Renate a îmbrăcat haina călugăriei. În 1993 a cunocut două surori care au slujit în România și atunci și-a dorit să vină în serviciu în țara noastră. A făcut-o pentru prima dată la Odorheiul Secuiesc unde a condus 6 ani o școală. Din 1996 conduce Casa de Copii Sf. Tereza din Oradea.
Ordinul din care face parte sora Renate are tradiție în Oradea. „În 1895 la Oradea, pe lângă asistența medicală a spitalului județean şi coordonarea spitalului de copii, surorilor de Mallersdorf le-a fost încredințată bucătăria şi întreaga gospodărie a seminarului teologic local, mai apoi au fost rugate să preia şi Institutul de Băieți Sfântul Iosif.
După primul război mondial, episcopul de Oradea, contele Széchenyi Miklós a desființat seminarul teologic local, dar după repornirea acestuia, în 1929, a fost încredințat tot surorilor de Mallersdorf”,susține Botár Gábor.
La ceremonia de la Palatul Epicopal, două videoclipuri au prezentat misiunea transilvăneană și oradeană a ordinului de la Mallersdorf, în special, lucrarea surorii Renate și în altul asistenta însăși a vorbit și a rezumat, pe scurt, modul în care a lucrat și a locuit în Transilvania puțin peste un sfert de secol.
Sora Renate a primit medalia de merit în slujba credinței din partea Episcopului Böcskei László care i-a înmânat și un puzzle cu Paul Josef Nardini, fondator al Ordinului, un cadou care conținea și multe mesaje din partea adulților și copiilor copii care au beneficiat de caritatea asistentei.
Episcopul László Böcskei a spus că :„azi nu sărbătorim un om, o persoană, o asistentă medicală, ci un semn al iubirii lui Dumnezeu…Într-o lume în care toți se gândesc doar la ei însăși, sora Renate s-a gândit la ceilalți, și-a dedicat viața slujirii altora.
Merită să trăim această carismă și să o ducem mai departe, pentru că trăim într-o lume destul de întunecată care are nevoie de speranță, de o rază de speranță. Misiunea noastră este de a fi un cadou pentru comunitatea în care trăim, exemplificat de sora Renate, care a fost un dar minunat pentru eparhia noastră în ultimii 20 de ani.
Dumnezeu ne atinge prin oameni precum sora Renate. În această Liturghie am dori să-i mulțumim pentru tot ce a făcut pentru cei nevoiași, în numele lui Dumnezeu și să cerem binecuvântarea lui Dumnezeu în viața sa viitoare. Îi mulțumim lui Dumnezeu că a ne-a dat-o pe sora Renate și mulțumim acestei comunități de călugări”.
Deputatul Ödön Szabó a mulțumit personal, în calitate de credincios, amintind proiectele care au fost realizate cu ajutorul asistenetei medicale, cea mai importantă fiind înființarea unei instituții de învățământ special în limba maghiară. De asemenea, Ödön Szabó i-a oferit un cadou, un album foto în care a fost prezentat județul Bihor și i-a înmânat un certificat de excelență emis de Ministerul Educației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!