Instabile, cu rugină cât cuprinde, oferind un confort relativ şi cu scânduri lipsă, băncile respective provoacă nervi celor cărora le pasă. Păcat că asemenea bănci mobilează binevenitul peisaj verde creat de municipalitate de doi ani încoace.
Anul trecut, primarul Ilie Bolojan se frământa cum să achiziţioneze cât mai ieftin zeci de bănci pentru noile parcuri Liniştii (Olosig) şi Seleuş (din spatele Lotus Center). Antreprenorii germani au venit cu cataloage pline de modele. Patriot din fire, Bolojan a dorit însă ca aceleaşi modele să fie realizate de către firme româneşti, la preţuri mult mai mici. Zis şi făcut. Până la urmă băncile au fost făcute de o firmă din Sibiu, cu circa 300 lei bucata, dacă e să-i dăm crezare directorului tehnic din Primărie, Mircea Ghitea.
La puţin timp după ce au fost montate pentru prima dată, anul trecut, în Parcul Liniştii, băncile dădeau deja semne de oboseală. Dincolo de gradul scăzut de confort al acestor bănci, Jurnal bihorean a reflectat şi atunci starea deplorabilă în care se aflau mai toate băncile noi. Orădenii certaţi cu civilizaţia au contribuit, la rândul lor, cu cât au putut pentru a le vandaliza. Profitând de faptul că acestea nu sunt înfipte în beton ci sunt prinse cu şuruburi, le-au deşurubat la piedestal, ţinând, în acelaşi timp, să smulgă scândurile. Desigur, e posibil ca măcar parţial şuruburile să fi cedat cu de la sine sau să nu fi fost strânse destul, pe un filet şi aşa extrem de scurt.
Chiar dacă o parte dintre bănci sunt azi mai stabile, prin montarea unor fileturi mai lungi, între timp în Parcul Liniştii situaţia nu s-a schimbat prea mult din perspectiva stabilităţii acestora. Însă şi azi lipsesc, sunt rupte sau le-a dispărut şurubul multor scânduri din băncile cele noi. Pe de altă parte, e revoltător faptul că acestea sunt deja pline de rugină!
La fel se întâmplă cu băncile din cel mai nou parc orădean, Parcul Seleuş. Aici am găsit bănci care au un balans lateral evident, asemenea unui leagăn! În condiţiile acestea, e doar o chestiune de timp până când va ceda sudura de la mânerele băncilor. Sudură care, pe alocuri, a prins, la rândul ei, rugină. De altfel, o bună parte din partea metalică a acestor bănci montate nu demult în Parcul Seleuş prezintă deja simptomele bolii metalelor…
Nervozitatea lui Ghitea
L-am interpelat pe directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, cu privire la aspectele semnalate. Ghitea a dat semne de nervozitate, subiectul nefiindu-i, desigur, pe plac. În primă fază, directorul i-a arătat cu degetul pe orădenii care ar vandaliza constant băncile. Întrebat de ce nu a fixat Primăria băncile în beton, pentru a fi mai stabile, Ghitea ne-a răspuns trimiţându-ne la cataloagele văzute, unde sunt prinse tot cu şuruburi…
Rugina? „Vom verifica aceste aspecte şi dacă e aşa, vom soma firma respectivă să facă reparaţiile necesare. Dacă nu, le vom lua garanţia de bună execuţie iar cu aceşti bani le vom da altora să rezolve”, ne-a declarat Ghitea. Cât despre stabilitatea băncilor, edilul a părut indiferent. Nu are de gând să dispună fixarea băncilor în beton, motivând că şi acest demers costă bani! Ce omite însă omul lui Bolojan e faptul că de la atâta balans băncile se vor rupe. Şi poate vor rupe şi mâinile unor orădeni aşezaţi pe acestea. Şi iar vor trebui cumpărate bănci. Adică, vrea, nu vrea directorul Ghitea, tot la cheltuieli se va ajunge.
Ca şi o comparaţie, băncile mai vechi din parcurile orădene, cu cadre de beton şi scânduri vopsite în verde, rezistă şi azi foarte bine, deşi nu sunt o frumuseţe. Şi se poate spune că sunt şi comode…
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!